Румъния мечтае да остане кралицата на петрола в Централна Европа

961
Румъния мечтае да остане кралицата на петрола в Централна Европа

Румъния, която някога бе един от водещите производители на горива в света, мечтае да остане кралицата на петрола в Централна и Източна Европа - статут, който може да бъде подсилен от благоприятно решение при съдебния процес между нея и Украйна за разпределението на залежите в Черно море.

"Ако погледнем около нас и дори по-далече, към страни като Германия, Италия, Франция или Полша, можем да кажем, че Румъния е в благоприятна ситуация, която би трябвало да продължи още около 15 до 20 години", каза за АФП директорът на Агенцията за минерални ресурси Гичу Бороси.

Известните залежи възлизат на 74 милиона тона петрол и 185 милиарда кубически метра газ за годишна продукция през 2007 г. от 4.6 милиона тона суров петрол и 11.2 милиарда кубичесски метра газ.

Към тези запаси могат да се добавят около 100 милиарда кубически метра газ и 10 милиона тона петрол, които най-вероятно се намират в зона от 12 000 квадратни километра от континенталния шелф на Черно море, за която Букурещ е в спор с Киев.Международният съд в Хага, който бе сезиран със спора през 2004 г., се очаква да се произнесе след шест месеца.

"Този процес има важен икономически залог. В зависимост решението на Международния съд, Румъния ще може да извлече значителни ползи", казва Бороси. Според него освен таксите и акцизите, които ще влязат в държавните каси, експлоатацията на тези ресурси бе осигурила на Румъния независимост по отношение на руския природен газ в продължение на около 20 години, ако сегашното ниво на внос се задържи. През 2007 г. страната е внесла от Русия 4.5 милиарда кубически метра газ или около една трета от потребелението си.

След решението на Международния съд ще трябва все пак да минат 5-6 години преди да можем да започнем да експлоатираме тези ресурси, подчертава Бороси.Необходими са също значителни инвестиции, които могат да стигнат до 12 милиона евро, ако континенталният шелф е с дълбочина под 100 метра, и до 60 милиона евро, ако той е с дълбочина над 1000 метра.

През 1998 г. миражът за петрол в Черно море накара френската компания ELF Aquitane (Total) да подпише договор с Букурещ за експлоатация на периметър от 10 000 квадратни километра. Но две години по-късно и след 15 милиона долара инвестиции компанията се изтегли, разочарована "че не е намерила залежи, които могат да бъдат експлоатирани". Въпреки този провал Бороси смята, че големите петролни компании няма да се поколебаят да се впуснат в нова авантюра в Черно море, веднага щом бъде определена границата на континенталния шелф от Международния съд.Според него три сонди, разположени на границата на спорната зона, са замразени в момента, но резултатите от сондажите, реализирани през 90-те години, са "обещаващи".

Румъния експлоатира освен това от 1987 г. насам дурги четири находища в черно море, като продукцията от тях достигна през 2007 г. 300 000 тона петрол и 1.5 милиарда кубическиметра газ.Букурещ разчита освен това на участието на водещите фирми в бранша в търг, който ще бъде обявен през пролетта на 2009 г. и ще се отнася за зони в западната и южната част на страната, за които концесията на Петром /компанията OMV/ и Ромгаз изтича скоро. Общо 50 000 квадратни километра, които по всяка вероятност са богати на горива, ще бъдат взети за експлоатация при този търг.

Бившият заместник министър на икономиката Юлиан Янчу, който е по-резервиран, призовава властите да не се залъгват с илюзии - "Потреблението на електричество ще се удвои до 2030 г. и само една балансирана политика, предвиждаща експлоатация на
всички ресурси - от горивата до ядрената енергия и възобновяемите енергийни източници, ще позволи на Румъния да задоволява своите нужди".

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg