Румъния очаква рекордна инфлация заради скъпото гориво

496
Румъния очаква рекордна инфлация заради скъпото гориво

Решението на основните производители и дистрибутори на горива в Румъния да увеличат цената на бензина ще се отрази значително на равнището на инфлация, казват експерти, цитирани от румънските медии и БТА.

По-скъпите горива станаха причина инфлацията през март да се покачи с 0.91 пункта и да достигне равнище от 9.63 на сто спрямо март 2007 година. Националната банка на Румъния преразгледа прогнозата си за равнището на инфлация през тази година и съобщи, че до края на 2008 г. цените ще нараснат с 6 на сто, което е с 1.7 пункта повече от предишната прогноза.

Националната банка на Румъния прогнозира също, че инфлацията тази година ще достигне максималната си стойност през март, а през втората половина на годината чувствително ще спадне. Поскъпването на горивата напоследък обаче кара анализаторите да смятат, че след месец март равнището на инфлация ще регистрира нова максимална стойност през юли.

Румънските медии разпространиха тази седмица правителствен документ, от който става ясно, че продажните цени на горивата в бензиностанциите в Румъния се доближават до тези в останалите държави от Европейския съюз, въпреки че там покупателната способност на населението е доста по-голяма от тази на румънците.

Освен това Румъния все още прилага по-нисък акциз върху горивата въз основата на преходен период, от който се възползва преди да достигне задължителната минимална стойност на акциза.

Въпреки тези облекчения цената на бензина и дизела в Румъния е сходна с тази, която плащат гражданите на Люксембург, Ирландия, Испания, Швеция и Австрия - държави, в които покупателната способност на населението е доста над възможностите на румънците. От правителствения документ, в който се прави сравнение между цените на горивата в Румъния и тези в останалите държави в ЕС, става ясно, че средната цена на безоловен бензин в Румъния е 3.76 леи (2.02 лева) за литър, а дизелът се продава за 4.07 леи (2.19 лева) за литър.

Тези стойности за сходни до практикуваните в България, Унгария и Полша, но и в Люксембург, където стандартът на живот е сред най-високите в Европа, отбелязва агенция Медиафакс.

Оценките на Международния валутен фонд за покупателната способност на населението на ЕС за 2008 година нареждат Румъния на предпоследно място по този показател. Последна е България.

Държавите, които се присъединиха през 2004 година към ЕС, заемат доста по-добри позиции що се отнася до покупателните възможности на населението, но в Кипър например цената на безоловен бензин е 3.71 леи (два лева) за литър, а дизелът струва 3.90 леи (2.09 лева) за литър.

Румънският министър на икономиката и финансите Варужан Восганян пое ангажимента да обсъди с производителите и търговците на горива тенденцията за непрекъснато повишаване на цените на бензина и дизеловото гориво.

"Правителството ще се опита да обуздае желанието на някои вериги производители-дистрибутори за максимална печалба на базата на международната обстановка", обеща министърът. Той посочи още, че ще бъде направен анализ на търговския баланс на петролните компании за 2007-ма година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg