Румъния отчита забележителен икономически ръст от началото на годината

350
Румъния отчита забележителен икономически ръст от началото на годината

След приемането на Румъния за член на Европейския съюз икономиката на страната започна да отчита все по-стабилен месечен и годишен ръст.

Въпреки че, подобно на нашата страна, Румъния има известни проблеми с усвояването на финансовите средства, които съюзът отпуска, в следващите години това трябва да се промени, посочва business-standard.ro.

Икономическият ръст на северната ни съседка се дължи на бързото развитие и увеличаването на инвестициите във всички сектори, като някои обаче все пак имат по-големи заслуги.

За първите шест месеца тази година икономическият ръст, който Румъния е успяла да постигне, са зашеметяващите 8.8%, което е съществена изненада не само за европейските анализатори, но и за самите румънци.

Най-голям принос за този феноменален резултат имат ръстът на строителния сектор и услугите, става ясно от данни на статистическия институт на страната.

Отчетеният изключителен ръст в тези два сектора не е само от началото на тази година, а продължава с почти равни темпове през последните две години, става ясно още от изнесените данни.

Строителната дейност в национален мащаб се е повишила с цели 33% на годишна база за първото тримесечие на годината, като се прибави и общата стойност от извършените услуги, която е нараснала с 7.8%, се получава забележителният икономически ръст като цяло, посочват икономистите в страната.

Една от причините за това е увеличеният приток на чужди инвестиции в сектора, като жилищните и проектите за търговски центрове са сред най-преуспяващите.

Все повече се наблюдава и съсредоточаване на голяма част от чуждите капитали в строителството на бази и съоръжения в румънските курорти, особено по Черноморието.

Един от секторите, който също отчита ръст, но доста по-малък от вече споменатите, е земеделието. От началото на годината производството в този сектор, толкова проблемен и за България, се е повишило едва с 2.6%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg