Румъния отпуска 34.8 млн. евро за земеделците

404
Румъния отпуска 34.8 млн. евро за земеделците

Румънското правителство одобри отпускането на финансова помощ от близо 34.8 милиона евро през 2008 г. за земеделските производители, които отглеждат плодове, зеленчуци, лозя, хмел, картофи, билки и ароматни растения, цветя и други, предаде Ромпрес, цитарана от БТА.

Сумата ще бъде осигурена от държавния бюджет в рамките на одобрените бюджетни суми за министерството на земеделието и развитието на селските райони.

Ще се отпусне помощ за прилагане на Европейската система за добри земеделски практики (EUREGAP) в сферата на производството на плодове и зеленчуци, в размер на 70 процента от разходите, необходими за издаването на сертификати, анализи и разрешителни.

Ще се възползват от помощ земеделските производители, които отглеждат зеленчуци в отоплени оранжерии и култивирани печурки, произвеждани в климатизирани пространства. Помощ се отпуска и за производството на плодове и зеленчуци, предназначени за индустриално преработване.

Могат да се възползват от помощта и желаещите да получат оторизация за лозови масиви, предназначени за производство на вина с контролирано наименование за произход. Финансова помощ се отпуска и за третиране на лозовите масиви с благородни сортове десертно грозде и грозде за винопроизводството, включително за вината с контролирано наименование за произход.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg