Румъния първа в ЕС по необложени с данъци заплати

559
Румъния се нарежда на първо място в Европейския съюз по отношение на плащането на заплати “на ръка”, след като почти една четвърт от румънците заявяват, че са получили необложени с данъци пари от работодателите си, информира Ziarul Financiar, позовавайки се на доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Делът на румънците, които са получили заплати, необложени с данъци, е почти пет пъти по-голям от средното ниво за Европейския съюз, което възлиза на 5%. В добавка, делът на румънците, които не знаят или отказват да отговорят на въпроса дали работодателите им използват такъв метод на плащане възлиза на 31%, което също е най-високото ниво измежду европейските държави.

Втори в класацията се нареждат латвийците като 17% от тях признават, че получават необложени заплати. По-нататък следват белгийците (14%), литовците и поляците с по 11%. На противоположния край се намират работниците в Малта, Люксембург, Великобритания и Франция, където само по един 1% от тях са заявили, че получават пари от работодателите си, които не са обложени с данъци.

Докладът на ОИСР също така показва, че Румъния е на едно от първите места по неформална заетост, близо по този показател до България.

Има разлика между заетост на черния пазар, където хората работят без договор или документи и неформалната заетост, при която хората са наети с договор, но не получават цялото възнаграждение, гарантирано от договора.

В Румъния неформалната заетост съществува в различни форми като отглеждане на земеделска продукция за собствени нужди, работодатели, служители които не подават данъчни декларации върху приходите си, работодатели, които не регистрират служителите си, работници без договори, укриване на данъци и на социални осигуровки както от служителите така и от работодателите и декларирането на по-ниски доходи.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg