Румъния последна сред страните от ЕС по достъп до финансови услуги

541
Румъния последна сред страните от ЕС по достъп до финансови услуги

Румъния е последна в Европа по достъп на населението до финансовите услуги, сочи изследване на Световната Банка. От пълнолетните граждани на страната едва 23% имат достъп до финансови услуги, сочи още проучването.

За сравнение, България е значително по-напред от северната ни съседка, където подобни услуги се ползват от 56% от правоспособното население, докато в Унгария процентът възлиза на 66.

Първа в класацията се нарежда Холандия, където 100% от населението на страната е с достъп до финансовите услуги. Непосредствено след нея се нареждат страни като Финландия, Дания и Люксембург с 99%, следвани от Белгия с 97%.

В Румъния се падат 88 банкови депозити на 1000 души от населението, като средният размер на депозита възлиза на около една четвърт от брутния вътрешен продукт на човек от населението.

Обемът на заемите, отпуснати от финансовите институции на частния сектор, възлиза на около 7% от БВП на страната за периода 1999-2003 година, сочи още проучването на Световната Банка.

В северната ни съседка са се падали средно по 13.26 банкови клона на 1 000 кв. км, както и средно по 12.02 банкомата на същата площ, което е значително под европейските средни нива.

Данните, макар и не особено позитивни, сочат значителния потенциал, с който страната разполага за развитие на банковия сектор.

В Румъния, която по брой на население е сред водещите страни от Централна и Източна Европа и отстъпва единствено на Полша, са представени почти всички основни европейски банкови институции.

Приключи и приватизацията на банковия сектор, като към момента единствената голяма банка, собственост на държавата, е спестовната банка - СЕС, която също се очаква да бъде приватизирана през следващата или по-следващата година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg