Румъния пуска "Трансгаз" на борсата

693
Румъния пуска

Румъния ще пусне акции от държавната газова компания "Трансгаз" (Transgaz) за търговия на борсата в Букурещ през пролетта на 2008 г. По думите на министъра на икономиката и финансите на страната Варуян Восганян, акциите на държавния монополист ще се листнат на пазара февруари-март 2008 г., съобщи агенция "Ромпрес". Очаква се "Трансгаз" да осъществи първично публично предлагане (IPO) на акциите си в края на тази година, съобщават отДневник. .

Според Восганян записването на акции от компанията би трябвало да приключи до края на тази година, така че те да бъдат листнати идния март.

"Трансгаз" заедно с "Булгаргаз" влиза в консорциума за изграждането на газовия тръбопровод "Набуко", който ще снабдява Централна Европа с ирански и каспийски газ. Компанията ще предложи 10% от капитала си при първично предлагане, като мениджър по емисията ще бъде инвестиционното звено на "Райфайзен" в Румъния - Raiffeisen Capital&Investment SA Bucharest.

Прогнозите на финансовия министър са IPO-то да донесе 50-60 млн. евро на компанията, съобщи Ройтерс.

"Трансгаз" ще е поредната голяма енергийна компания на борсата в Букурещ. Миналата година държавата пусна на пазара дял от електроразпределителната "Транселектрика". По думите на Восганян, в момента министерството подготвя листването и на енергийните гиганти - атомната централа "Нуклиаелектрика" (Nuclearelectrica), водноелектрическата "Хидроелектрика" (Hidroelectrica) и газовата компания "Ромгаз" (Romgaz). Министърът обаче не е разкрил повече информация около техните процедури.

Проучване на "Ромпрес" показва, че "Трансгаз" се нарежда сред най-привлекателните румънски компании заедно с петролната вече публична "Петром", производителя на автомобили "Дачия", "Ромгаз" и "Ромпетрол", която също е публична. За това свидетелства и вече заявеният инвеститорски интерес към газовия разпределител. Базираният в Холандия инвестиционен фонд Middle Europe Investments се цели в участие на IPO-то на "Трансгаз" и "Ромгаз".

Енергийните гиганти на северната ни съседка - "Ромгаз", "Трансгаз", "Нуклиаелектрика" и "Хидроелектрика", които са част от специалния държавен фонд за компенсация Property fund, може да издадат и облигационни емисии, пояснява Восганян пред авторитетния вестник "Бизнес стандарт" (Business Standard). С тях компаниите могат да наберат между 500 млн. и 1 млрд. евро за инвестиции в конкретни проекти. Целта на министерството е все още държавните компании да участват в повече регионални проекти, пише Дневник.


Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg