Румъния: Сметките растат - политиците все по разтервожени

463
Румъния: Сметките растат - политиците все по разтервожени

Румънците харчат 5% повече за електричество и 12% повече за природния газ от 1 юли – поскъпване, което неизбежно ще се отрази на цените на хранителните стоки, което кара политиците да търсят решения за предотвратяване на това цунами, отбелязва АФП.

Доставчиците оправдаха покачването на цените с поскъпването на петрола на международния пазар и на природния газ, внасян от Русия, или с допълнителните инвестиции, за да се отговори на европейските изисквания за опазване на околната среда. Тези обяснения трудно могат да убедят хората, още повече че Румъния сама задоволява голяма част от нуждите си от газ и петрол със собственото си производство.

И докато недоволството расте, президентът Траян Бъсеску привика водачите на главните политически партии, за да обсъдят начините да се ограничи отражението на тези повишения върху всекидневния живот на румънците.

Един от главните изводи на последния европейски съвет бе, че поскъпването на хранителните стоки и на енергията се отразяват най-вече на най-слабо развитите членки на Европейския съюз като Румъния, подчерта Бъсеску.

Предложенията, формулирани на това съвещание обхващаха от увеличаването на хранителните помощи за най-бедните семейства до намаляване на ДДС за храните. Бъсеску и министърът на икономиката Варужан Восганян призоваха обаче да не се прекалява с популизма, който в дългосрочен план това може да струва скъпо на Румъния.

Решението се състои в насърчаване на инвестициите и повишаване на производителността на труса, смята Восганян.

Опасявайки се от нова инфлационна спирала при положение, че поскъпването през май достигна 8,46% в годишно изражение, правителството се отметна миналата седмица от обещанието си да повиши минималната месечна заплата от 500 на 540 леи (135 на 146 евро).

Това отстъпление разгневи синдикатите, които заплашват да изведат хората на улицата, за да принудят властите да спазят обещанията си. Поскъпването – истинско цунами според медиите - обаче няма да спре.

Дистригаз Юг (от групата на Газ дьо Франс) и германският доставчик E.ON Газ, които си поделят местния пазар предвиждат нови повишения - до 20% от октомври.

Повишението, което влезе в сила от началото на месеца, не е достатъчно, за да компенсира нашите загуби, които възлизат на 80 милиона леи (около 21,6 милиона евро) от началото на годината, обясни директорът на разпределителната компания Дистригаз Юг Бернар Арно.

Без да се отчитат възможните нови увеличения, експертите са пресметнали, че разходите за отопление, които са голямо перо в бюджета на домакинствата и по-специално на пенсионерите, ще нараснат с 10 до 15% през зимния сезон.

Земеделските производители също обявяват поскъпване средно с 5%, по-специално за млякото и хляба. Цената на хляба и на олиото вече скочи двойно за една година, докато млякото и зеленчуците са с 25% по-скъпи отколкото през 2007 г.

Румънците освен това ще трябва много да помислят преди да запалят цигара: не само че цената се качи с 10 евроцента от вторник, но пакетите вече имат графично предупреждение, че „Пушенето убива“.

Източник:БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg