Румънската борса за търговия на деривати може и да осъществи IPO

513
Румънската борса за търговия на деривати може и да осъществи IPO

Румънската борса Sibiu Monetary-Financial and Commodities Exchange, която е единствена за търговия на деривати в северната ни съседка (опции и фючърси) възнамерява да предложи на своите акционери, на общото си събрание през юли, да осъществи първично публично предлагане с цел да се листне на борсата.

Подобно предложение е залегнало в дневния ред за предстоящото извънредно акционерно събрание на компанията, което ще се проведе на 20 юли.

Първичното публично предлагане и листването на борсата на фондовия пазар ще стане реалност, ако не бъде достигнато споразумение за стратегическо сътрудничество с една от трите международни борси, с които се преговаря към момента, коментират от ръководството на борсата пред финансовото издание zf.ro.

Борсовият оператор води преговори в момента с паневропейската борса Euronext, немската Deutsche Borse и скандинавската борса OMX.

Според залегналото в дневния ред на събранието предложение, при недостигане на споразумение борсата може да предложи на пазара 16 270 нови акции с номинална стойност 200 леи при цена от 1 600 леи за всяка, което би довело до набиране на капитал в размер на до 8 млн. евро.

Анализатори коментират, че борсата може да прибегне и до "сплит", за да повиши ликвидността им и да ги направи по-привлекателни за потенциалните акционери.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...