Румънската фондова борса цели да стане регионален лидер

439
Румънската фондова борса цели да стане регионален лидер

Сумарната капитализация на румънската борса възлиза на около 100 млрд. леи (30.3 млрд. евро), което е близо една четвърт от прогнозирания Брутен вътрешен продукт на страната, по данни на румънската фондова борса, цитирана от агенция Mediafax.

Плановете на борсата включват налагането й като регионален лидер, според приетата от борсата на северната ни съседка стратегия за развитие.

Борсата е осъществила първата стъпка за достигането на тази цел, посредством вътрешната си консолидация чрез сливането на RASDAQ и букурещката фондова борса, като сумарно двете съставляват 30% от БВП, а целта е достигане на капитализация от 30-40% от БВП.

Към момента среднодневният оборот на двете борси възлиза на 21 млн. долара, което отговаря на заложените по-рано цели.

По-нататъшни мерки за налагането на борсата като лидер в региона включват приватизация на държавни компании през борсата, както и по-нататъшното й популяризиране сред румънското население, което според специалистите ще се отрази благоприятно на цялата икономика.

Като пример се сочи листването на Transelectrica на борсата, довело до пазарна капитализация, която според официалните органи не би била постигната дори и при продажбата й на стратегически инвеститор.

В същото време от букурещката фондова борса планират инвестирането на 300 000 евро в акции на международните фондови борси.

Плановете на румънската борса са през тази година да реализира печалба в размер на 13.26 млн. леи, което би било по-малко от печалбата й през изминалата. Тогава от борсата отчетоха печалба в размер на 15.6 млн., или и приходи в размер на 33.4 млн. леи.

Миналият петък акционерното събрания на румънската фондова борса одобри повишението на капитала й до 49.43 млн. леи от печалбата й за изминалата година.

Увеличението му ще стане посредством издаването на 1.45 млн. нови акции с номинална стойност от 10 леи. Борсата не разпределя дивиденти за акционерите си.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg