Румънската икономика с повишение от 8.2% през първото тримесечие

430
Румънската икономика с повишение от 8.2% през първото тримесечие

Румънската икономика е регистрирала ръст от 8.2% през първото тримесечие, което превиши средните очаквания на анализаторите за повишение от 6.4% за първите три месеца на годината.

За сравнение, през последното тримесечие на миналата година ръстът на икономиката на северната ни съседка възлезе на 6.4%, докато през първото такова на годината е бил в размер на 6.1%.

За добрия резултат е съдействало доброто представяне на сектора на недвижимите имоти, който не е отбелязал съществено забавяне, на фона на всеобщото в световен мащаб.

Силното потребителско търсене в страната е бил друг фактор, съдействал за доброто представяне на икономиката на страната, като то се очаква да доведе до възходящ натиск и върху инфлацията.

Румънската икономика е бележела стабилно повишение през последните няколко години и благодарение на значителния обем на чуждестранните инвестиции, които съумяват да запълнят, в голяма степен, значителната "дупка" в платежния баланс на страната.

Съществуват известни опасения за прегряване на румънската икономика, в резултат на ускорения й ръст, значителната инфлация, както и огромния като процент от БВП дефицит по текущата сметка.

В същото време очакванията са за значително по-голямо забавяне на ръста на сектора на недвижимите имоти, който заема голяма част от икономиката.

Румънската лея отбеляза повишение спрямо еврото след оповестяването на резултатите, като се повиши до най-високата си стойност от 25 април насам, достигайки 3.5979 леи за евро.

През май анализаторите от Ройтерс прогнозираха икономиката на страната да регистрира повишение от 6.5% на годишна база.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg