Румънската икономика с ръст от 7.7% през четвъртото тримесечие и изминалата година

325
Румънската икономика с ръст от 7.7% през четвъртото тримесечие и изминалата година

Румънската икономика е регистрирала ръст от 7.7% през последното тримесечие на миналата година, в резултат на ръста на потребителските разходи и инвестициите в навечерието на присъединяване на страната към ЕС.

Ръстът е регистрирал известно забавяне спрямо третото тримесечие на изминалата вече година, когато той възлезе на 8.3% на годишна база, посочиха данни на националния статистически институт на страната.

До голяма степен ръстът на потребителските разходи се е предопределил от повишението на заплатите в страната, както и от поскъпването на националната валута спрямо долара и еврото.

Продажбите на дребно за цялата изминала година са се повишили с 24% на годишна база.

Ръстът на румънската икономика за цялата изминала година възлезе също на 7.7%, на фона на повишението на икономиката на северната ни съседка с 4.1% през предходната 2005 година, посочиха още данните.

До голяма степен за ръста са съдействали чуждестранните инвестиции, нараснали с 75% през изминалата вече 2006 година до 9.1 млрд. евро.

Бюджетният дефицит на страната се е повишил до 1.7% от БВП през изминалата година в сравнение с 0.8% през 2005-а.

През тази година правителството планира да повиши разходите си, което може да доведе до бюджетен дефицит в края на годината в размер на 2.8%.

Инфлацията през 2006-а е забавила темпа си до 4.9% през декември от 8.6% година по-рано.

През изминалия месец централната банка на страната понижи равнището на краткосрочните лихви до 7.25% на годишна база от 8% преди това.

За настоящата година анализаторите прогнозират забавяне на ръста на румънската икономика до 6.5% на годишна база, поради забавянето в търговския и индустриалния сектор.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg