Румънската икономика със стабилен ръст до 2010 година

390
Румънската икономика със стабилен ръст до 2010 година

Румъния отчита икономически растеж, като тази тенденция ще се запази до началото на 2010 г., се посочва в изследване на компанията Кендидъс мениджмънт кънсълтинг (Candidus Management Consulting), цитирана днес от агенция Ромпрес.

Проучването за 2007, което e първо издание за Румъния, показва, че местните компании продължават да се развиват, особено по растеж на годишния си оборот - показател, който ще се повиши от 12.6 процента за периода 2004-2006 г. до 15.1 процента през 2007-2010 година.

Рентабилността на румънските компании също е във възход. Специалистите от Кендидъс предвиждат до края на 2010 г. растежът на рентабилността да се увеличи с около 1.6 на сто спрямо периода 2004-2006 г., като се очаква да достигне 12.5 процента.

Показателят за растеж на оборота, реализиран от включените в проучването компании, показва много силно развитие във фармацевтичния, химичния сектор и в производството на пластмаси, където равнището му се очаква да бъде 18.8 процента.

Компаниите, които извършват дейности в областта на телекомуникациите, медиите и технологиите ще увеличат търговския си оборот средно със 17.7 процента годишно, докато при компаниите от сектора за производство на потребителски стоки този показател ще се увеличава годишно с 13.8 процента. По-ниски данни се очаква да бъдат отчетени в търговията (растеж с 10 на сто) и механичните конструкции (8 процента).

Специалистите от Кендидъс посочват, че румънският пазар все още не е узрял и продължава да поддържа един твърде голям потенциал на растежа на обема си, което е специфичен признак на нововъзникващите пазари.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg