Румънската Петром е най-печелившата компания в страната за изминалата година

662
Румънската Петром е най-печелившата компания в страната за изминалата година

Двадесетте най-печеливши румънски компании са отчели нетна печалба за изминалата година в размер на над 2.9 млрд. евро, или с един милиард евро повече в сравнение с предходната година, посочиха публикации в румънското финансово издание ZF.ro.

Близо 80% от печалбите генерирани от посочените компании, или около 2.3 млрд. евро са били съсредоточени в 10-те компании с най-големи печалби, сочи още изследването.

По отношение на приходите си 20-те компании участващи в класацията са регистрирали сумарни приходи в размер на 15.7 млрд. евро през изминалата година, което е с 2.7 млрд. евро или близо 21% повече в сравнение с предходната година.

Най-големите печалби на 20-те компании са възлизали на около 16% от БВП на страната през изминалата година.

Първенец сред 20-те компании е петролната “Петром”, която е собственост на австрийската OMV. За изминалата година компанията е регистрирала печалба в размер на значителните 650 млн. евро.

Следващите две позиции сред тези с най-големи печалби се заемат от двата най-големи мобилни оператора в страната - Ориндж с 400 млн. евро и Водафон с близо 325 млн. евро.

Двете най-големи местни банки са на четвърта и пета позиция сред компаниите с най-големи печалби за изминалата година, следвани от най-печалившата държавна компания Ромгаз, с печалба от близо 132 млн. евро.

По отношение на секторите в икономиката, най-печеливши са тези от енергийния, банковия, телекомуникационния, автомобилния и строителния сектор.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg