Румънската преса: Положението в България по-лошо от това у нас, сочи докладът на ЕК

577
Румънската преса: Положението в България по-лошо от това у нас, сочи докладът на ЕК

"Черни точки за правосъдието в доклада" (в. "Зиуа"), "Парламентът критикуван заради блокирането на делата за корупция" (в. "Евениментул зилей"), "Докладът удря по реномето на парламента" (в. "Ромъния либера") - под такива заглавия румънските вестници коментират днес написаното в доклада на Европейската комисия (ЕК), който ще бъде оповестен официално идната седмица.

В доклада за Румъния не се констатира напредък по нито една от четирите поставени цели в сферата на правосъдието и борбата с корупцията, но Букурещ все пак е предприел някакви стъпки, докато положението на България е много по-лошо, тъй като не е предприето нищо, пише вестник "Зиуа", като се позовава на европейски източници.

 Докладът на Европейската комисия съдържа остри критики по адрес на румънския парламент заради блокирането на делата за корупция по високите етажи на властта. Така за първи път ЕК ще обвини директно парламента за лошото функциониране на съдебната система, посочва вестник "Ромъния либера".

Критикуван е и Висшият съвет на магистратурата, като е поставен под въпрос професионализмът на ръководните кадри, които въпреки че са избрани с конкурс, има съмнения, че са изпитвани проформа или даже изобщо не са изпитвани.

 Както и в доклада от юни 2007 година Европейската комисия критикува склонността на съдиите да дават минимални присъди в корупционните дела, което според ЕК е знак, че не разбират ролята си в борбата с корупцията, допълва изданието.

 Лаура Щефан, която е експерт в борбата с корупцията в неправителствената организация Румънско академично общество казва, че докладът на ЕК е "студен душ, но е добре да се сложи пръст в раната и да се каже ясно кой е виновен.

Парламентът е пречката и ако продължава по същия начин и след този доклад, европейците може да ни наложат наказания като на България: намаляване на структурните фондове", отбелязва Лаура Щефан.

Заради липсата на напредък механизмът за сътрудничество и проверка, чрез който се изготвят тези доклади на Еврокомисията, ще бъде запазен и продължен най-малко още една година, са заявили още цитираните европейски източници, пише вестник "Евениментул зилей".

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg