Румънската спестовна банка - СЕС отчете ръст от 112% в печалбата си за деветмесечието

795
Румънската спестовна банка - СЕС отчете ръст от 112% в печалбата си за деветмесечието

Последната румънска търговска банка, собственост на държавата - CEC (The Romanian Savings Bank), е отбелязала печалба в размер на 60 млн. леи (малко над 21 млн. евро) за деветмесечието на годината, което е повишение от значителните 112% на годишна база.

Активите на банката са се повишили към края на септември с 45%, в сравнение със същия месец на миналата година до 8.88 млрд. леи (2.64 млрд. евро).

Според пазарни наблюдатели банката е изпаднала с няколко места сред най-големите финансови институции на румънския пазар до 10-а позиция, на фона на силната експанзия на конкурентите й през последната една година.

Депозитите на банката са се повишили с 33% към края на септември, до 2 млрд. евро, докато кредитния й портфейл е нараснал с 65% на годишна база, до 1.4 млрд. евро.

Банката е издала 400 000 кредитни карти през септември месец тази година.

Правителството на Румъния, което е мажоритарен собственик на банката, направи опити за продажбата й през изминалата година, но процедурата по приватизацията бе спряна, като офертата на единствения кандидат - гръцката National Bank of Greece в размер на 560 млн. евро бе определена като твърде ниска.

От румънските власти обявиха, че банката ще бъде преструктурирана преди повторното предложение за продажбата й.

Очаква се CEC да инвестира около 170 млн. леи през настоящата година за развитие и разкриване на нови клонове в страната.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...