Румънската Трансгаз Медиаш инвестира 11.5 млн. леи в газопровода Русе - Гюргево

688
Румънската Трансгаз Медиаш инвестира 11.5 млн. леи в газопровода Русе - Гюргево

Свързването на системите за пренос на газ на Румъния и България чрез осемкилометровия газопровод между Русе и Гюргево ще включва инвестиции на стойност 11.5 милиона леи от страна на Трансгаз Медиаш, а транспортираните количества ще достигнат 1.5 милиарда кубически метра годишно, като ще представляват 9% от националното потребление на Румъния, предаде Медиафакс.

Румънската компания Трансгаз Медиаш и българската Булгаргаз са започнали разговорите на тема унифициране на мрежите за пренос на газ на двете страни. Проектът е част от инициативата на унгарската компания МОЛ за свързване на газопреносните мрежи в региона.

В проекта участват: OMV Gas Австрия, BH-Gas Босна и Херцеговина, Geoplin Plinovodi Словения, Plinacro Хърватия и Srbijagaz Сърбия. Трансгаз е инвестирала 20 милиона евро в изграждането на първите 36.7 километра на свързващия газопровод, като следва да инвестира още 12-14 милиона евро за финализирането на румънския сегмент. Дължината на газопровода на румънска територия ще достигне дължина от 62 километра.

Същевременно Трансгаз Медиаш възнамерява да поднови дискусиите с Украйна и Сърбия за осъществяване на връзка между националните газопреносни системи. Преговорите със Сърбия бяха прекъснати през 2003 г., а Украйна още не е оповестила гледната си точка. Свързването с Украйна в направлението Сирет-Бучеча е необходима за захранването с газ на североизточната част на Румъния, която в момента се снабдява с газ от вътрешното производство и от внос.

Разговорите със сръбската компания Nisgas бяха прекъснати през 2003 г. Целта на свързването е транзитът на руски газ през територията на Румъния към Сърбия. Сърбия е заявила интереса си към проекта.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg