Румънски печат: "Енергийният съюз между България и Русия е тотален удар за Румъния"

590
Румънски печат:

"България погреба "Набуко", пишат днес няколко румънски вестника, цитирани от БТА по повод подписаното вчера в София споразумение за газопровода "Южен поток" в рамките на посещението на руския президент Владимир Путин в България.

Визитата на Путин се оказа лош сигнал за европейските амбиции да бъде сложен край на зависимостта от руските горива, посочва в. "Зиуа". С приемането на "Южен поток" България погребва "Набуко", смята в. "Ромъния либера". "Южен поток" е един от конкурентите на проекта за европейски газопровод "Набуко", в който България също участва, заедно с Турция, Румъния, Унгария и Австрия, и който, за разлика от "Южен поток", заобикаля изцяло Русия, отбелязва изданието.

Под заглавие "Адио "Набуко?", в. "Адевърул" информира, че Русия е приела условията на България и е сключила споразумение за газопровода "Южен поток", нервирайки ЕС.

Румънските вестници подробно информират за напрегнатите преговори за разпределението на дяловете в участъка от "Южен поток" на българска територия и за постигнатото в последния момент споразумение.

"Адевърул" отбелязва, че с реализацията на "Южен поток" значително намаляват шансовете на проекта "Набуко", най-малко през следващите няколко години.

Въпреки че Брюксел подкрепя приоритетно "Набуко", Феран Тараделас, говорител на европейския комисар по енергетиката Андрис Пиебалгс, заяви, че Европейската комисия няма нищо против газопровода "Южен поток", отбелязва "Адевърул". Вестникът цитира думите на Тараделас, че тръбата ще разнообрази пътищата за пренос на газ от Русия, докато "Набуко" е приоритет за ЕС, защото означава не само разнообразяване на транспортните трасета, но и на доставчиците. Вестникът напомня, че "Набуко", който се подкрепя от ЕС и САЩ, ще позволи на Азербайджан да изнася директно газ на европейския пазар.

Вестник "Евениментул зилей" цитира мнението на румънския евродепутат от Социалдемократическата партия и бивш министър на външните работи Адриан Северин, според когото страните-членки на ЕС, които участват в проекта "Южен поток", се движат извън европейската логика. Според Северин България и Италия ще спечелят в краткосрочен план, но ще загубят в дългосрочна перспектива, що се отнася до лоялност към ЕС.

"Ромъния либера" подробно информира какво предвижда проекта "Южен поток" и отбелязва, че едното от разклоненията му е било замислено в посока "Унгария през Румъния, но ще поеме в посока Сърбия, където руската компания "Газпром" иска да изгради, поради геополитически причини, газово депо, което да стане важен център за дистрибуция на газ в Европа. Според в. "Зиуа" все още не е решено накъде ще поеме тръбата, след като достигне Бургас. От там газопроводът има няколко варианта за трасета към Европа, посочва изданието.

В рамките на посещението на Путин в България бе подписано и споразумение на стойност четири милиарда евро за изграждането на АЕЦ Белене - първата атомна централа, която ще строят руснаци в ЕС, отбелязва "Ромъния либера". Подписано бе и споразумение за създаването на международна проектна компания за изграждането на нефтопровода "Бургас-Александруполис", където "Газпром" държи 51 процента. По този начин България става важен регионален енергиен център, отбелязват румънските вестници. Путин не се посвени да напомни на българите, че всичко това си има цена: "Най-важното нещо за нас е България да не развива отбранителна политика, която да се подчинява на императивите за сигурност на други. Новите задължения на член на НАТО не трябва да се превръщат в бариера по пътя на разширяването на отношенията с Русия", заяви руският президент, цитиран от "Ромъния либера".

Вестникът цитира мнението на анализатора от Jamestown Foundation Владимир Сокор, според когото "Газпром" планира да построи излишък от тръбопроводи, за да може да фаворизира след това дадена посока, страна или определени лидери, по система, която ще бъде контролирана от Москва. Кремъл иска да стане политически мениджър на системата за доставка на газ на Европа, смята Сокор.

Вестник "Гъндул" пише, че енергийният съюз между България и Русия е тотален удар за Румъния.

На първо място, енергията, произведена от България, ще залее Балканите, където има голям дефицит, затруднявайки възможностите на Румъния да се наложи в района. На второ място - България ще се възползва от изключително важна инвестиция в преноса на природен газ, за който Румъния още не е много сигурна, че ще има, ставайки дума за "Набуко", пише "Гъндул".

Вестникът припомня, че българският износ на електроенергия значително намаля, след като ЕС наложи на София да затвори четири от шестте реактора на АЕЦ Козлодуй. Преди това България бе най-големият износител на електроенергия на Балканите, държейки половината от пазара. Румъния се възползва от ситуацията и започна да продава повече в региона. Но предимството на Букурещ ще изчезне от момента на пускане в експлоатация на АЕЦ Белене, пише "Гъндул".

Вестникът информира за кредита от 3.8 милиарда евро, предложен от Русия за удвояване капацитета на АЕЦ Белене, и отбелязва, че целта е българската централа да бъде готова през 2013 г., а трети и четвърти реактор на румънската АЕЦ Черна вода са планирани за завършване една година по-късно. Вестникът изчислява, че България ще разполага с по-големи мощности от Румъния, особено ако не бъдат затворени и другите реактори на АЕЦ Козлодуй.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg