Румънските фондове също се борят със спада на борсата

453
Румънските фондове също се борят със спада на борсата

Корекция на румънската фондова борса, наблюдавана от началото на годината, е поставила мениджърите на инвестиционните фондове в изключително трудна ситуация, сочат публикации в медиите.

В опит да защитят акционерния капитал, някои фондове прибегнаха до намаляване на експозицията си в акции до нива, традиционни за балансирани фондове, а други побързаха да застраховат инвестициите си чрез покупка на деривати.

Малко са били тези фондове, които са предпочели да инвестират на други пазари с цел диверсифициране на риска.

Един от най-често използваните инвестиционни стратегии по време на дълготрайна корекция на фондовите пазари е ограничаване на инвестиционните активи.

През първото полугодие, основният индекс, проследяващ състоянието на пазара, BET-C е загубили 29% от стойността си, докато BET-FI, следящ промяната на инвестиционните фондове, се е понижил с 40%.

При тези обстоятелства една експозиция от над 80% от портфейл в акции, която е типични за инвестиционните фондове в акции, би донесла значителни загуби за инвеститорите.

Едно от най-големите намалявания на експозицията в акции от фондовете е било регистрирано от Fondul Oportunitati Nationale, управлявана от Vanguard Асет Мениджмънт, чиито позиции в акции варира между 40% и 65% от активите. От началото на годината фондът е регистрирал отрицателна доходност от 20.7%.

Друг фонд, който видимо е понижил експозицията си в акции, е бил KD Maximus, донесъл загуби за инвеститорите от 27% към края на полугодието.

Банкови депозити са убежище от спада на фондовата борса за някои инвестиционни фондове.

Хеджирането с деривати е бил друг метод за предпазване от евентуално по-нататъшно понижение на фондовата борса. То обаче дава ниски възможности за реализиране на добра доходност.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg