Румънските индекси с най-голям спад от 9 месеца насам

365
Румънските индекси с най-голям спад от 9 месеца насам

Основните румънски индекси на букурещката фондова борса регистрираха вчера най-голямото си понижение от близо девет месеца насам при изключително активна търговия и значителен изтъргуван обем.
Индексът ВЕТ-С се понижи с 277.72 пункта, или 5.1% до ниво от 5 219.19 пункта, а този, отчитащ изменението на най-ликвидните румънски компании - ВЕТ загуби 441.64 пункта, или 5.2% от стойността си до ниво от 8 073.33 пункта.

Брокери и анализатори на борсата в северната ни съседка обясниха силното им понижение с все по-голямата обвързаност на индексите и по-скоро на капиталовите потоци с тези на световните пазари с присъединяването на страната към ЕС.

Масовата паника, обхванала световните пазари през изминалата седмица макар и със закъснение оказа своето неблагоприятно влияние и на румънския фондов пазар, в резултат на изтеглянето на инвестиции от големи международни инвеститори и нежеланието на други такива да купуват акции на румънски компании в настоящия неблагоприятен за развиващите се пазари момент.

Допълнително разпродажбите се предопределят и след повишението на румънските индекси от началото на годината и опасенията на голяма част от пазарните участници за корекция.

Акциите на 55 от общо 60-те листнати на борсата компании регистрираха понижение вчера.

Сред най-засегнатите компании на румънската фондова борса бяха акциите на финансовите компании, като финансовият индекс ВЕТ-FI загуби 6.8% от стойността си до ниво от 53 989.44 пункта.

Сериозни загуби претърпяха акциите на инвестиционните фондове, като тези SIF Oltenia загубиха 6.5% от стойността си до най-ниското си ниво от миналия септември.

Вчера акциите на Transelectrica, които от днес влизат в състава на индекса ВЕТ, загубиха 6.54% от стойността си, а тези на най-голямата румънска компания търгувана на борсата - Petrom поевтиняха с 6.1%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg