Румънските индекси с нови исторически максимуми днес

605
Румънските индекси с нови исторически максимуми днес

Индексите на румънската фондова борса се повишиха днес до нови исторически максимуми. Индексът ВЕТ, следящ изменението на 10-те най-ликвидни румънски компании търгувани на фондовата борса в северната ни съседка отбеляза повишение днес от 1.16% до ниво от пункта до ниво от 9 104.04.

Това бе и първото затваряне на индекса над психологическото ниво от 9 000 пункта. В състава на индексът са включени акциите на - Petrom, BRD, Transelectrica, Banka Transilvania, Rompetrol, Oltchim, Impact Developer & Contractor S.A., Antibiotice, Turbomecanica и Azomures.

От началото на годината индексът се е повишил с близо 13%. За цялата изминала година индексът регистрира ръст от 22.2%, след като през 2005 година се повиши с близо 51%.

До нов исторически рекорд се повиши днес и широкият индекс ВЕТ-С, който добави 53.39 пункта, или 0.9% до ниво от 6 176.22 пункта.

От началото на годината до момента индексът е регистрирал повишение от 23%, след като през изминалата година нарасна с 28.5%.

Броят на търгуваните на румънската борса компании възлиза на 59 към края на месец април, на фона на 58 към края на миналата година. През тази година две нови компании са били листнати на борсата, като една е била делистната.

Пазарната капитализация на румънската фондова борса към днешна дата възлиза на 24.72 млрд. евро, което е повишение от 12.6% в сравнение с началото на годината.

Първите деривативни инструменти на борсата се очаква да стартират търговията си на пода на румънската фондова борса в най-скоро време.

Според анализатори повишението на румънските индекси до нови рекордни стойности до голяма степен се предопределя и от възможността въведена от началото на миналата седмица за маржин търговия, като първите покупки вече са факт.

Сключването на подобни сделки стават реалност на фона на новоприетите на борсата законодателни изменения регулиращи търговията със заемни средства срещу обезпечение от акции, нещо по което борсата в северната съседка вече ни изпреварва.

Очаква се и маржин търговията да даде и значителен тласък на ликвидността на румънската борса, която по традиция значително се понижава през летните месеци.

Среднодневният търгуван обем от акции на румънската борса възлиза на около 17 млн. евро, което е значително под този на останалите нови страни членки на ЕС.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg