Румънските инвеститори в очакване на пет първични публични предлагания на борсата

471
Румънските инвеститори в очакване на пет първични публични предлагания на борсата

На румънската фондова борса се очакват пет първични публични предлагания, които е възможно значително да повишат ликвидността на фондовия пазар в северната ни съседка, коментират пазарни наблюдатели.

Очаква се чрез тях значително да се повиши пазарната капитализация на фондовата борса и тя да нарасне с близо 12 млрд. евро до над 40 млрд. евро от настоящото й ниво при 27.5 млрд. евро.

По данни на финансовия брокер Intercapital Invest, най-значимото първично предлагане очаквано от инвеститорите е това на Banca Comerciala Romana (BCR), чиято пазарна капитализация може да възлезе на около 7.62 млрд. евро и да се превърне във втората по пазарна капитализация на румънската борса след Petrom.

Другите очаквани първични публични предлагания са на румънските компании - Transgaz, Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC), Romtelecom, и S.N. Radiocomunicatii, като сумарната им капитализация се очаква да е в размер на около 4.4 млрд. евро.

Сред четирите компании с най-ниска пазарна капитализация се очаква да бъде компанията Societatea Nationala de Radiocomunicatii.

Специалистите от финансовата компания са на мнение, че въз основа на броя на големите компании с държавно участие и доброто им представяне при листване на фондовата борса, пред румънския фондов пазар има значителни перспективи за развитие.

Над 35 компании са заявили първоначален интерес към капиталовите пазари. Освен от компаниите обаче, голямо значение има и румънското правителство, което трябва да предприеме по-нататъшни стъпки за развитието на финансовите пазари, твърдят още запознати.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg