Румънските медии за докладите

385
Румънските медии за докладите

"Съдебната реформа е неубедителна", "Румъния се бори неубедително с голямата корупция", "Голямата корупция си е добре и една година след интеграцията", "Висшият съдебен съвет и Върховният съд - юздите в борбата с корупцията", "Румънското правосъдие - подбутвано отзад от Европейската комисия". Под тези заглавия централните букурещки вестници коментират оповестения вчера от Европейската комисия (ЕК) междинен доклад за напредъка на Румъния в областта на правосъдието и вътрешните работи.

В. "Адевърул" сочи, че представянето на докладите за Румъния и България е било засенчено от изборите в Сърбия и победата на Борис Тадич, като редица европейски лидери са коментирали тези събития преди представянето на документа, допълва БТА.

В. "Зиуа", който определя доклада като "буря в чаша вода", пише, че документът е много внимателно дозирана смесица от общи похвали и точни критики. "Ромъния либера" посочва, че и Румъния, и България са критикувани за забавяне в борбата с корупцията и реформите в правосъдието. Изданието отбелязва, че България е получила критики и за организираната престъпност, а също за липса на сътрудничество с ЕК, изразено в непредставянето на достатъчно данни.

Говорителят на Комисията Марк Грей оцени Механизма за сътрудничество и контрол с двете страни като много полезен. Той обърна внимание, че активирането на предпазна клауза не се споменава в доклада, а евентуално решение за това може да бъде взето едва през юни, информират вестниците.

Докладът на ЕК за Румъния отбелязва, че в ключови области, като борбата с корупцията по високите етажи на властта, все още липсват убедителни резултати, но оценява положително усилията на Националната дирекция за борба с корупцията през последните шест месеца. Документът посочва, че има закъснения в прилагането на последователна стратегия за наемане на персонал в съдебната система, в създаването на Национална агенция по прозрачност и в изготвянето на глобална стратегия и прилагане на представителни проекти в борбата с корупцията на местно ниво.

"Докладът не е толкова лош, колкото им се искаше на някои хора, но не е и толкова добър, колкото ни се искаше на нас", коментира вчера председателят на Върховния съд Николае Попа. И.д.министърът на правосъдието Теодор Мелешкану окачестви доклада като "фактологичен, нито положителен, нито отрицателен" и като "ориентир за дейността на правителството".

Висшият съдебен съвет коментира, че докладът е обективен. Съветът ще обсъди документа в четвъртък, след което ще обяви мерките, които ще предприеме за отстраняване на недостатъците, посочени от ЕК.

Политическите лидери оцениха доклада различно, пише "Адевърул". "Котидианул" посочва, че реакциите са били обусловени от позициите на различните представители на политическата сцена. Според лидера на Демократично-либералната партия Емил Бок има опасност от задействане на предпазна клауза през юни, защото "правителството блокира борбата с корупцията и е неспособно да извърши съдебната реформа".

Бившият министър на правосъдието Тудор Киуариу пък заяви, че Националната дирекция за борба с корупцията е отговорна за неубедителните резултати. (Дирекцията разследва Киуариу по обвинения в злоупотреба с власт - бел. ред.) Делегацията на Социалдемократическата партия в Европейския парламент смята, че закъсненията, посочени в доклада, са дължат и на действията на президента Траян Бъсеску, който се вълнува единствено от имиджа си и от това да дразни политическите си противници, независимо от последствията.

Серджу Андон от Консервативната партия, който е председател на правната комисия в Камарата на депутатите, оприличи доклада с "преглед на румънския печат". Според него документът е "твърде политически"

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg