Румънските пенсионни фондове със загуби от 50 млн. евро през 2007 г.

411
Румънските пенсионни фондове със загуби от 50 млн. евро през 2007 г.

Пенсионните фондове в Румъния, които бяха представени през изминалата година, като бизнесът на бъдещето за следващите десет години, направиха нещо като "фалстарт" през изтеклата 2007 година.

Те са приключили годината със загуби в размер на близо 50 млн. евро, според изнесените годишни данни на Комисията на Частните Пенсионни Фондове в страната.

Всеки от 18-те опериращи в страната пенсионни фондове е реализирал загуба за изминалата година, до голяма степен в резултат на значителните им разходи и все още липса на приходи от тяхна страна.

Най-големи загуби са били реализирани от Interamerican Fond de Pensii, в размер на около 8.8 млн. евро, ING Fond de Pensii от 8.6 млн. евро и Allianz-Tiriac Pensii Private със загуба от 5.6 млн. евро.

За значителните загуби са допринесли огромните оперативни разходи, свързани с реклама, изплащане на заплати, изграждане на IT-системи и др., при липса на значителни приходи.

Най-големият пенсионен фонд в страната, с клиенти от 1.38 млн. души, е ING Fond de Pensii, който е и сред водещите по загуби.

Загубите на фондовете обаче не се обясняват само с броя на клиентите, като например фондът с най-голяма загуба, Interamerican, е пети по големина и има 264 000 потребители.

Вторият най-голям пенсионен фонд в страната Allianz-Tiriac е реализирал например загуба в размер на 5.6 млн. евро.

Третият най-голям - Generali Pensii, с 390 000 клиенти, е седми по загуба - в размер на 3.7 млн. евро, което може да се определи като относително добро представяне.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg