Румънският фармацевтичен сектор с най-голям ръст сред страните от ЦИЕ за 2006 г.

510
Румънският фармацевтичен сектор с най-голям ръст сред страните от ЦИЕ за 2006 г.

Румънският фармацевтичен пазар е регистрирал през изминалата години най-голям ръст сред страните от ЦИЕ, като по-голям ръст е имал отрасълът единствено в Русия, посочи доклад на консултантската агенция A.T. Kearney.

Фармацевтичният пазар е регистрирал среден ръст от 6% през 2006 година в страните от ЦИЕ, докато в Румъния ръстът му е възлязъл на близо 20%, след силното му представяне и през 2005 година.

Отрасълът в Румъния се оценява на около 1.5 млрд. евро, а този на 12-те страни от ЦИЕ на 11.8 млрд. евро, или по-малко от 10% от общия фармацевтичен пазар на 15-те "стари членки" на ЕС, чийто пазар възлиза на 162.2 млрд. евро.

Въпреки значителния си темп на нарастване, фармацевтичният пазар в Румъния се определя все още с относително слабо ниво на потребление, в сравнение с останалите страни членки на ЕС.

Със средните разходи от едва 58 евро на човек от населението за лекарства, Румъния се нарежда далеч зад останалите страни членки от ЦИЕ, като в Чехия размерът на този показател е три пъти по-голям, а във Франция близо десет пъти по-голям.

До голяма степен значителното повишение в сектора се предопределя и от ниската база на потребление, от която стартира страната, коментират от консултантската агенция.

От A.T. Kearney прогнозират, че с нарастващата покупателна способност на населението на страната и с повишението на заделяните от правителството на страната средства за здравеопазване фармацевтичният пазар ще продължи да се повишава с ускорени темпове, подобни на тези от последните две години.

За настоящата година прогнозите са секторът да отбележи нов ръст от 10-15%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg