Румънският индекс RASDAQ създава нови милионери

538
Румънският индекс RASDAQ създава нови милионери

Значителният ръст на компаниите в румънския индекс RASDAQ създаде едно ново поколение евромилионери, чието име само година по-рано никой не бе чувал.

Благодарение на засиления интерес на инвеститорите към пазара RASDAQ, повечето от тях са утроили състоянието си само от началото на годината досега, като се вземе предвид и ръста на компании където притежават дялове.

Поне 9 акционери на компаниите, листнати в RASDAQ, притежават състояние, надвишаващо 10 млн. евро, съобщи румънската преса.

Най-богатият човек от RASDAQ в момента е Гьорге Калбуреан, мажоритарен акционер в Dafora Medias. В момента, притежаваният от него дял в компанията е оценен на 150 млн. евро.

През последните пет месеца капитализацията на компанията се е увеличила 3.3 пъти като през това време бе извършено и увеличение на капитала. Обявено бе и намерението на Dafora да придобие мажоритарен дял от Condmag Brasov – компания, оценена на повече от 96 млн. евро.

Предишният главен акционер в Condmag, Помпей Хадареан продаде 17% от компанията на Dafora за 9.6 млн. евро миналата седмица. В момента той притежава около 20% от капитала на стойност 19.3 млн.евро.

Подобен е случаят и с производителя на оборудване за петролната индустрия Armax Gaz Medias, който увеличи капитализацията си почти 10 пъти от началото на годината и привлече инвестиционни фондове като MEI сред акционерите си.

Главният акционер в компанията Мирчеа Вешан наскоро продаде 6.2% от 36-процентния си дял, за които получи 2.5 млн. евро.

Трите компании следваха подобна стратегия, която доведе до този ръст – главните им акционери предпочетоха да продадат част от дяловете си за да създадат по-добра ликвидност на книжата на пазара и да привлекат интереса на инвеститори. Няколко известни чужди инвеститори купиха книжа на компанията, което от своя страна повиши интереса към тях от страна на дребните инвеститори.

„Мажоритарните инвеститори разбраха, че трябва да намалят дяловете си за да създадат по-добра ликвидност. Този подход помогна на много подценявани компании да достигнат по-реална цена”, заяви Рарес Нилас, мениджър на румънската брокерска къща BT Securities.

Най- впечатляващо развитие показа имотната компания Imotrust Arad, която до февруари тази година бе непозната за капиталовия пазар. Капитализацията на компанията се увеличи 12 пъти след включването й в RASDAQ.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg