Румънският ипотечен кредитен пазар с очакван най-голям ръст сред страните от ЦИЕ

506
Румънският ипотечен кредитен пазар с очакван най-голям ръст сред страните от ЦИЕ

Румънският ипотечен кредитен пазар се очаква да отбележи най-големия ръст сред пазарите от Централна и Източна Европа, до голяма степен благодарение на ръста на реалните доходи на населението.

В същото време пазарът на ипотечни кредити в страната остава все още резистентен и слабо засегнат от кризата на щатските ипотечни пазари, засегнала в цялост пазара на недвижимите имоти в световен мащаб.

През следващите три години кредитният пазар в северната ни съседка се очаква да бележи среден ръст от 30%, прогнозира регионалният директор на финансовата компания на GE.

Ръстът на реалните доходи на населението, заедно с добрия бизнес и икономически климат в страната, съчетани с улесненото отпускане на кредити, са фактори, които ще окажат положително въздействие върху този ръст.

Над една трета от румънското население е с амбиции да подобри стандарта си на живот през следващите пет години и са готови да инвестират за това средно по 20 000 евро, сочи изследване, осъществено от TNA AISA и GE Money, се казва в публикация на финансовото издание ZF.ro.

За сравнение, този процент в Чехия и Русия е съответно 76% и 65%, сочат още изнесените статистически данни, като планираните инвестиции в посочените страни са съответно 25 000 и 20 000 евро.

За това ръстът на кредитния пазар в Румъния да е най-висок в региона до голяма степен допринася и ниската база, от която стартира страната и по-специално по показателя обем кредити към БВП.

В края на септември стойността на отпуснатите ипотечни кредити е била едва 11.6 млрд. леи (3.4 млрд. евро), което е четири пъти по-малко, в сравнение с отпуснатите потребителски кредити, които са широко популярни сред населението на страната.

Бумът на потребителските кредити е предопределен основно от стремежа на населението да си закупи автомобили.

В тази насока добри остават перспективите пред пазара на ипотечни кредити в страната, които се очаква да стават все по-популярни сред инвеститорите поради предимствата, които предоставят, като едно от тях е и възможността им при по-ниска цена да се финансира подобряването на стандарта на живот.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg