Румънският KD Maximus с най-висока доходност от фондовете в страната с 21.8% към ноември

544
Румънският KD Maximus с най-висока доходност от фондовете в страната с 21.8% към ноември

Корекцията на румънската фондова борса доведе до значителни загуби за румънските инвестиционни фондове, като най-засегнати от нея са били балансираните и високодоходните такива, сочи изследване публикувано във финансовото издание ZF.ro.

Докато през изминалата година водещите фондове в страната са регистрирали средна доходност от 17.3%, то за същия период на настоящата година доходността им е паднала близо наполовина, или до 9.3%.

Най-слаба е била доходността на балансираните фондове, която за първите единадесет месеца на годината е възлязла на 5.07% на годишна база, в сравнение с 10.2% година по-рано.

От изминалите вече 11 месеца, ноември е бил най-лошият за фондовия пазар в северната ни съседка, както и за инвестиционните фондове, когато минимален брой такива са успели да отбележат над нулевата доходност.

До голяма степен за спада на румънските индекси могат да се упрекнат международните пазари, като наблюдаваната корекция там сериозно е засегнала и румънската борса, коментират специалисти в сектора.

Най-доходоносния фонд за единадесетте месеца на годината е бил KD Maximus, подразделение на словенската финансова институция KD Investments, чиято доходност е възлязла на 21.8% на годишна база.

На второ място с 18.3% е бил Omnivest, докато Active Dinamic е бил на трета позиция с доходност от 15.6%.

В дъното на класацията е инвестиционният фонд Premio (управляван от Pioneer) с отрицателна доходност в размер на 9.9%, както и Intercapital с положителна доходност от едва 1.5%.

Най-високи стойности сред балансираните фондове в северната ни съседка е регистрирал BT Clasic, управляван от BT Asset Management, който е постигнал доходност за инвеститорите в размер на 10.9%. Следващи в тази класация са Fortuna Classic и Capital Plus, съответно с 10.1% и 7.5%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg