Румънският пазар на потребителски кредити - вторият най-голям в ЦИЕ

401
Румънският пазар на потребителски кредити - вторият най-голям в ЦИЕ

Румънският пазар на потребителски кредити е вторият най-голям сред страните от Централна и Източна Европа и се нарежда след полския, сочи изследване на агенцията Global Insight, цитирана от румънското финансово издание ZF.ro.

През настоящата година се очаква пазарът на потребителски кредити в северната ни съседка да достигне 13.6 млрд. евро, благодарение на ръста на доходите и повишения обем на търсените подобни кредити.

За сравнение, най-големият пазар на подобен род кредити - полският - е в размер на 20.5 млрд. евро.

Според изследването на Global Insight Унгария се нарежда на трето място.

Най-голям процент от потребителските заеми са отпускани за закупуването на автомобили, като те са заемали между 45 и 50% от общия обем на отпусканите заеми в Румъния, Унгария, Полша и Чехия, сочи още изследването.

На румънския пазар като тенденция се откроява високата активност при отпускането на потребителски заеми, на фона на преобладаващите ипотечни в останалите страни от региона.

Специалистите прогнозират обаче, че най-вероятно тази тенденция ще започне да се променя през следващите няколко години, на фона на значително по-добрите условия при ипотечните, в сравнение с потребителските и високото ниво на собствени жилища в страната.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...