Румънският премиер подава оставка, ако бъде принуден да се откаже от плоския данък

395
Румънският премиер подава оставка, ако бъде принуден да се откаже от плоския данък

Румънският премиер Калин Попеску Таричану обяви в телевизионно интервю, че ще подаде оставка, ако бъде принуден от парламента или от политически формации да се откаже от плоския данък.

"Ако преценя, че правителството не може да изпълни управленската си програма, защото парламентът или партиите слагат спирачка, то тогава оставката ми е вариант", каза Таричану, цитиран от агенция Медиафакс.

Правителството на Таричану дойде на власт в края на 2004 г. и незабавно осъществи промени в данъчното законодателство, като въведе плосък данък върху доходите. Единният данък от 16 процента замени предишната прогресивна система на лично подоходно облагане, чиито ставки варираха от 18 до 40 процента. Със същия единен данък беше заменен и данъкът върху печалбата на фирмите, който преди това беше 25 на сто.

"Тежкото данъчно бреме, което съществуваше досега, пречеше на фирмите да натрупат капитал и да станат конкурентноспособни на външните пазари", обясни тогава Таричану.

"Искаме през следващите две години в румънската икономика да влязат капитали, така че тя да стане конкурентноспособна при влизането ни в Европейския съюз. Целта на нашата фискална политика е стимулиране на румънските инвеститори и привличане на чуждестранни инвестиции", изтъкна тогава министър-председателят.

В интервю по телевизия Реалитатя снощи румънският премиер посочи още, че датата, на която ще бъдат произведени избори за Европарламент в Румъния, ще бъде определена в началото на септември.

Датата ще се уточни след консултации с парламентарно представените партии, уточни министър-председателят.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg