Румънското правителство е хванато в капана на своята щедрост

352
Румънското правителство е хванато в капана на своята щедрост

Осем седмици преди парламентарните избори на 30 ноември румънското правителство изглежда хванато в капана на собствената си щедрост, след като увеличението на "предизборните подаръци" предизвика вълна от искания за повишаване на заплатите, която заплашва да дестабилизира икономиката на страната.

Под натиска на социалдемократическата опозиция правителството на малцинството на либерала Калин Попеску Таричану реши да приеме от 1 октомври 20-процентно увеличение на пенсиите. Пак от тази дата минималната заплата се увеличи от 500 на 540 леи (от 135 на 141 евро), помощите за отопление бяха индексирани, също както и субсидиите за земеделските стопани.

"Тази година дядо Коледа дойде на 1 октомври", отбелязаха с ирония медиите, съобщавайки за лавината от увеличения, премии и други бонуси, дадени от правителството.

Но черешката върху тортата дойде да увенчае всичко във вторник, когато депутатите от различни политически сили гласуваха в подкрепа на увеличение с 50 процента на заплатите на учителите. Тази мярка ще струва на държавата повече от един милиард евро през 2009 г. или един процент от брутния вътрешен продукт. След като полугласно го критикува, министърът на образованието Кристиан Адомницей каза "да" на това увеличение, аплодиран от присъстващите учители, като си навлече упреците на премиера.

Както предвиждаха анализаторите, вотът на депутатите веднага доведе до вълна от искания за увеличения на заплатите; държавните чиновници настояват за подобно увеличение и заплашват, че в противен случай ще започнат от четвъртък обща стачка, която ще парализира страната. Лекарската колегия и синдикатът на служителите от системата на здравеопазването ги последваха, като заявиха, че също имат право да се възползват от щедростта на правителството.

Пред тази мощна вълна от оплаквания министърът на икономиката Варужан Восганян, премиерът и управителят на централната банка Мугур Исъреску предупредиха, че румънската икономика не може да си позволи подобни увеличения, особено в обстановката на международна финансова криза.

Това ще доведе до безпрецедентна инфлация, изоставяне на инвестициите в здравеопазването и образованието и увеличение на държавния дефицит до 7 процента от брутния вътрешен продукт, което би попречило на страната да изпълни критериите с оглед приемане на еврото през 2014 г., каза Варужан Восганян. Премиерът, който бе критикуван заради това, че не се е опитал да призове депутатите към разум преди вота, обяви в събота, че ще оспори решението на парламента пред Конституционния съд.

Той посочи също, че е написал писмо до президента Траян Бъсеску, който е негов заклет враг, за да му предложи да не одобрява този закон.Таричану поиска от своите министри да проведат обсъждане със синдикатите, за да ги убедят да се откажат от обявените протестни движения. Правителството не е склонно да дава ход на популистки мерки, които заплашват да доведат до срутване на всичко, което сме натрупали през последните години, увери той.

Това предупреждение дойде твърде късно, посочиха наблюдателите, отбелязвайки, подобно на в."Курентул", че "кутията на Пандора бе отворена и никой няма да може вече да я затвори".

Източник:БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg