Румънското правителство одобри национална стратегия за развитие на енергийния сектор

396
Румънското правителство одобри национална стратегия за развитие на енергийния сектор

Румънското правителство одобри вчера национална стратегия в енергийния сектор за периода 2007-2020 година, информира днес вестник "Ромъния либера".

Стратегията предвижда инвестиции в размер на 31 милиарда евро, предназначени за модернизиране на енергийните съоръжения и за програми за защита на околната среда.

Основните цели на стратегията са енергийна сигурност за Румъния и трайно и конкурентноспособно развитие на сектора. За изпълняване на тези цели министерството на икономиката и финансите предложи пакет от мерки, най-съществената от които е анализиране на възможността държавата да създаде нова компания, която да прегрупира неприватизираните досега дружества в сферата на производство и разпределение на енергия.

Значителна част от инвестиционните средства са предвидени за изграждането на трети и четвърти блок на АЕЦ "Черна вода".

АЕЦ Черна вода е проектирана за пет реактора Канду 6 канадско производство. AECL Канада и "Ансалдо" Италия съдействаха при финализирането на първи блок на централата, който беше открит през 1996 година. Блок първи има инсталирана мощност от 700 мегавата и произвежда около 10 процента от електроенергия в Румъния. В началото на август тази година и втори реактор на румънската атомна електроцентрала започна да произвежда електричество.

Трети и четвърти реактор ще бъдат изградени едновременно, като строителството им ще започне през 2008 година. Тринадесет фирми са се класирали за финализирането, пускането в експлоатация и оперирането на трети и четвърти реактор на АЕЦ Черна вода. Сред тях са румънските фирми "АЛРО" и "Електрика", както и чуждестранните AECL (Канада), "Ансалдо" и "Енел" (Италия), "Електрабел" (Белгия) и "Ибердрола" (Испания).

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg