Румънци претендират за имоти в Балчик

966
Румънци претендират за имоти в Балчик

Жалба на румънската гражданка Йоана Апахадияну от Букурещ срещу решение на Районния съд в Балчик, с което са отхвърлени претенциите й към имот на брега на морето ще разгледа Добричкият окръжен съд.

Ищцата твърди, че има право на собственост върху дворно място и къща на крайбрежната алея в Балчик. Йоана Апахадияну е наследница на румънския икономист и политик Мирча Канчиков, който през 1935 г. закупил парцела край морето, а две години по-късно построил двуетажна вила. Сградата съществува и днес, в момента се ползва от Съюза на филмовите дейци. Организацията е сред ответниците по делото заедно с Община Балчик и Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Мирча Канчиков е бил министър на финансите на Румъния от 1936 до 1939 г. През 1940 г. е временно начело и на румънското министерство на външната търговия. Йоана Апахадияну е правнучка на сестрата на майката на Мирча Канчиков. Ищцата твърди, че имотът е отнет от българската държава без правно основание, защото наследодателят й никога не е живял в окупираната Южна Добруджа, която става предмет на спогодби между българската и румънската държава, касаещи размяната на население и недвижима собственост.

С решение от 24 април 2009 г. районните магистрати са отхвърлили иска, като са се мотивирали с две вербални ноти от 1953 г. между Румъния и България, според които градските имоти на румънски граждани, останали на територията на страната ни, стават собственост на държавата.

През 1999 г. наследници на Панаит Димитриадис поискаха правото на собственост върху три сгради в Балчик, в които тогава се помещаваха общинската администрация на крайморския град и детска градина. Състав на ДОС с председател Флорентина Неделчева прие като основателни част от претенциите на ищците. Върховният касационен съд обаче отхвърли иска като неоснователен, мотивирайки се с разменени през 1953 г. вербални ноти между външните министерства на НРБ и социалистическа република Румъния. Върховните магистрати през 2000 г. са приели, че не може да се смята, че сградите са обект на национализация. Законообоснованият извод е, че българската държава е придобила собственост въз основа на вербалните ноти, гласи решението на върховните съдии по казуса с претенциите на наследниците на Димитриадис.

През последните години румънци често опитват да възстановят правото си на собственост върху имоти в Южна Добруджа. Исковете им са подобни на този, внесен от наследниците на Димитриадис.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg