Румънците се научиха да взимат парите на ЕС

370
Румънците се научиха да взимат парите на ЕС

Румънците се научиха да взимат парите на ЕС, пише днес румънският вестник "Куриерул национал" и посочва в материала си, че според доклад на Румънската търговска банка, степента на усвояване на европейските фондове може да надхвърли 60% тази година, спрямо около 21% през 2007 г., благодарение на по-големия капацитет за привличане на финансовите средства, идващи от Европейския съюз.

"Доброто усвояване може да предизвика допълнителен ръст на икономиката от 15-20% за периода от 2007 до 2013 г.", е посочено още в анализа. Анализаторите отбелязват също, че първите резултати, оповестени от министерството на икономиката и финансите на Румъния, показват, че има значително увеличение на броя на одобрените проекти, пише по темата вестник "Зиуа".

Предназначените за Румъния средства за периода 2007-2013 г., в това число и тези за земеделие, са близо 30 милиарда евро, а основният акцент е поставен върху селското и регионалното развитие чрез инвестиции в инфраструктурата, припомнят изданията.

Проучване на Евростат показва, че цените на електроуредите в България са в размер на 83 на сто от средната европейска цена на тези уреди.

Румънци, словаци и унгарци плащат съответно 95, 96 и 97 на сто от средноевропейската цена, когато купуват електроуред в родината си, сочи още проучването, цитирано днес от вестник "Зиуа".

В Полша и Чехия цените на електроуредите са съответно 93 и 92 на сто от средната европейска цена. Най-скъпи са електроуредите в Исландия, където цените са с 41 на сто над средните за Европа.

Испанският институт за външна търговия, в сътрудничество с Търговската камара в Кастилия, са организирали информативна среща за възможностите за инвестиции и бизнес в България и Румъния, информира днес вестник "Адевърул". На срещата, която се е състояла вчера, са присъствали генералните консули на Испания в София и Букурещ.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg