Русия е готова за икономически проекти със Словакия

686
Русия е готова за икономически проекти със Словакия

Русия е готова да продължи политическия диалог и подготовката на нови икономически проекти със Словакия и Словения, заяви днес президентът на Руската федерация Дмитрий Медведев, цитиран от РИА Новости.

„Като говоря за отношенията със Словашката република, мога да заявя, че успяхме да постигнем съгласие по всички направления за сътрудничество. Готови сме да продължим политическия диалог и придвижването на съвместни проекти в икономическата сфера", каза президентът.

Руският държавен глава определи Словения като перспективен партньор.

„Смятаме да обърнем особено внимание на нашите нови, големи проекти, в т.ч. в областта на енергетиката. Дори разчитаме на разширяване на хуманитарните връзки с тези държави", добави Медведев.

Президентът обърна и особено внимание и на връзките с Белгия, като подчерта, че в плановете влиза диверсификацията на стокообмена.

Освен това Русия е заинтересована в укрепване на отношенията си с Малта, в това число и по въпросите за гарантиране на безопасността в Средиземноморския регион.

Москва разглежда руско-албанския диалог, по думите на Медведев, като един от важните фактори за стабилността на Балканите.

Президентът отбеляза, че в Русия отделят особено внимание на отношенията с Перу, като добави, че тази държава е един от най-важните партньори на Русия в Латинска Америка, в т.ч. и по въпросите на координация на международната срена.

Според Медведев в подем са и отношенията с Либия.

„През последните години ние напреднахме сериозно в различни направления, най-съществен е политическият диалог, който се провежда регулярно на високо ниво, усъвършенства се икономическото сътрудничество. Новите инвестиционни проекти и развитието на хуманитарните връзки са предизвикателствата на деня", каза президентът.

Ако става дума за отношенията Русия - Холандия, Медведев припомни, че „атмосферата на съзидателното партньорство", градено с много столетия, традиционно обвързва двете страни. При това той отбеляза, че през последните години тези отношения са значим фактор в европейската политика.

„С много топли чувства си спомням последното си посещение в Холандия. Уверен съм, че нашето сътрудничество ще бъде и занапред съдържателно", добави Медведев.

Той спомена и за отношенията на Русия с Нова Зеландия, като заяви, че в интерес на двете държави е активизирането на диалога и обмен на мнения по широк спектър от международната проблематика, както и за увеличаване на взаимноизгодни търговско-икономически и хуманитарни връзки.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg