Русия и България се договориха за транспортни проекти

493
Русия и България се договориха за транспортни проекти

Десетото заседание на Постоянната българо-руска работна група по транспорт (8-9 октомври 2008 г.) се проведе в Министерството на транспорта. Съпредседатели на работната група са заместник-министърът на транспорта Даниела Никифорова и държавният секретар и заместник-министър на транспорта на Руската федерация Сергей Аристов, съобщиха от пресцентъра на министерството.

По време на срещите бяха обсъдени въпроси, свързани с организацията на работа на пряката международна железопътна фериботна връзка Варна-Кавказ. Участниците в заседанието разгледаха и проекта на „Правилник за експлоатация, пономерно отчитане и разчети за ползване на товарни вагони и контейнери в прякото международно железопътно-фериботно съобщение през пристанищата Варна и Кавказ" и „Спогодба между ОАО „РЖД", „БДЖ" ЕАД и морските превозвачи за експлоатация, пономерно отчитане и разчети за ползване на товарни вагони и контейнери в пряката международна железопътна фериботна връзка Варна-Кавказ".

 Тези проекти са разработени от експерти на ОАО „РЖД" и „БДЖ" ЕАД в съответствие с разпоредбите на чл.5 от подписаната Спогодба за пряка международна железопътна фериботна връзка Варна-Кавказ. По време на обсъжданията двете страни се договориха в кратки срокове да съгласуват и подпишат тези документи, отчитайки взаимната заинтересованост.

Коментирани бяха и техническите характеристики и експлоатационните възможности на пристанищата Варна и Кавказ, както и техническите характеристики на ферибота, който ще оперира по линията.

Също така беше договорен контингентът от двустранни разрешителни за извършването на международен превоз на пътници и товари между двете страни за 2009 г.

Поставен беше и въпросът за ускоряването на процедурите по издаването на визи за българските и руските водачи в съответствие със Спогодбата между ЕС и Руската федерация за облекчаването на издаването на визи.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg