Русия и Турция сключиха договори за 25 милиарда долара

1167
Русия и Турция сключиха договори за 25 милиарда долара

Инвестиционният обем на руско-турските договори, подписани днес в Анкара, надхвърля 25 милиарда долара, съобщи руският президент Дмитрий Медведев по време на съвместната пресконференция с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган.

"Резултатът от съвместната работа е подписването на около 20 документа. Изчислихме - общият обем на инвестициите, които планираме да съберем в резултат на подписването на тези документи, възлиза на повече от 25 милиарда долара", отбеляза руският президент, цитиран от Интерфакс. Според него това е "много значима сума".Освен това Русия и Турция планират да увеличат стокообмена си.

"Трябва да направим всичко така, че стокообменът, който помежду ни бе на много високо равнище, а след това малко се понижи, отново да достигне предишните показатели, а в перспектива да достигне цифрата от може би 100 и повече милиарда долара ежегодно", каза Медведев. "Потвърждаваме, че в течение на пет години ще достигнем стокообмен до 100 милиарда долара. Не виждаме никакви пречки по този път", заяви от своя страна Реджеп Ердоган.

Петрол

Русия и Турция подписаха меморандум за сътрудничество при безопасното транспортиране на петрол от региона на Черно море, изхождайки от приоритетния проект за петролопровод Самсун-Джейхан. Както отбеляза Дмитрий Медведев, подписвайки този документ, Русия и Турция се договориха активно да развиват Самсун-Джейхан, а също да обсъдят възможността за строителството на рафинерия и продажбата на петролни продукти в рамките на този проект. "Договорихме се, че ще го развиваме активно, включително възможността за строителството на рафинерия и в последствие съвместната продажба на готова продукция", каза руският президент.

От своя страна, Ердоган подчерта, че осъществяването на този проект ще позволи да се разтоварят проливите и да се осигури екологичната сигурност на черноморския регион. "Ние също придаваме на петролопровода Самсун-Джейхан важно значение, защото по този начин даваме своя принос за опазването на околната среда, разтоварвайки черноморските проливи", каза той. Освен това, Ердоган отбеляза, че строителството на петролопровод и рафинерия ще позволят на Турция да развива пристанището Джейхан. При това самата рафинерия може да работи както за износ, така и на вътрешния турски пазар. Маршрутът на петролопровода Самсун-Джейхан започва в северна и завършва в южна Турция, заобикаляйки проливите Босфор и Дарданели. Проектът предвижда доставките на петрол от черноморския басейн за европейските пазари. Строителството започна в края на април тази година.

След завършването му пропусквателният капацитет на 555 километрова магистрала ще достигне 1.5 милиона барела дневно.

ЕНИ, Calik, а също така руските "Роснефт" и "Транснефт" подписаха през октомври миналата година меморандум за взаимно разбирателство, предвиждащ възможността да се създаде съвместна компания за реализацията на Самсун-Джейхан. "Транснефт" предлагаше да се обсъди възможността да се създаде международен консорциум за управлението на доставките на петрол в рамките на двата бъдещи петролопровода: Бургас-Александруполис и Самсун-Джейхан.

Меморандумът също така предполагаше участието на руски компании в строителството на рафинерията в Джейхан. Миналата седмица руският министър на енергетиката Сергей Шматко съобщи, че въпросът за участието на руските компании в строителството на рафинерията в Джейхан ще бъде решен, след като бъде изготвена техническата и икономическа обосновка и съгласувани гаранции за запълване на петролопровода Самсун-Джейхан. Както заяви по-късно руският вицепремиер Игор Сечин, от 25 милиарда долара инвестиции 3 милиарда долара ще отидат за развитието на проекта за петролопровод Самсун-Джейхан.

Атом

Инвестициите в атомната сфера са далеч по-големи. По данни на Игор Сечин, 20 милиарда долара са за строителството на атомната електростанция. Междуправителственият договор между Русия и Турция за сътрудничество при строителството на първата турска АЕЦ "Аккую", подписан в Анкара, предвижда строителството на станция с 4 блока.

В документа са изброени насоките за сътрудничество между страните, сред които са проектирането и строителството на АЕЦ, създаването на нейната инфраструктура, експлоатацията на станцията, покупката и продажбата на електричество, произвеждана от нея.

Текстът на документа е публикуван в банката данни с нормативни актове на руското правителство. Освен това, страните ще си сътрудничат в сервизното обслужване и модернизация, а също така физическата защита на АЕЦ.

Договорът също така съдържа и клауза, че Русия е готова да обсъжда изграждането на мощности за производството на ядрено гориво в Турция. РФ и Турция също така ще си сътрудничат по въпроса за радиоактивните отпадъци, изваждането от експлоатация на АЕЦ. Сред направленията на сътрудничество - ядрения горивен цикъл, включително създаването и експлоатацията в Турция на мощности за производството на ядрено гориво.

Но сътрудничеството в ЯГЦ ще се осъществява при определени условия, които подлежат на съгласуване. "Това е много голям договор на южното крайбрежие. За нас това е изключително важен договор, защото става дума не само затова, че "Атомстройекспорт" ще строи станция, а ние създаваме проектна компания, която още от самото начало ще бъде 100% руска собственост и в перспектива руската страна винаги ще държи контролния пакет в тази компания, която ще бъде собственик на АЕЦ в Турция", заяви президентът на "Росатом" Сергей Кириенко. Той отбеляза, че за "нас това е принципно ново и изключително важно условие".

"Ние отдавна се стремяхме към това. Ние постепенно трябва да се откажем от това да бъдем само обикновени изпълнители на поръчките за АЕЦ, както е в Китай, Индия. Построихме блокове, получихме за това съответната сума и си тръгнахме. Тук ние не просто участваме в строителството, за нас е много по-интересно да бъдем съинвеститори в такива проекти. Договорът предвижда рамкови условия, а след пускането в експлоатация на АЕЦ ние ще сключим договор с турската компания за доставка на електричество", разкри президентът на "Росатом". Той уточни, че със строителството ще се заеме "Атомстройекспорт". Кириенко съобщи, че Русия ще привлече съинвеститори.

На старта компанията ще бъде на 100 процента руска, а в бъдеще до 49% могат да бъдат дадени на инвеститори - и турски, и от други страни. Кириенко заяви, че вече се водят преговори за привличане на чуждестранни съинвеститори, но той отказа да уточни кои са те. Цената на АЕЦ може да бъде около 20 милиарда долара, каза той, отговаряйки на журналистически въпрос.

По-рано вече бе съобщено, че строителството на АЕЦ "Аккую" /4 блока всеки с мощност 1200 МВт/, което се оценява предварително на около 18-20 милиарда долара, ще бъде изцяло финансирано от руската страна. Източник, близък до преговорите, съобщи пред Интерфакс, че за момента няма пълна яснота за банките, които биха могли да предоставят кредити за проекта.

"Със сигурност тук ще има някаква държавна подкрепа", подчерта той. Според информацията на източника, проектната компания за строителството на АЕЦ ще бъде създадена в течение на година. "Проектната компания трябва да бъде създадена в течение на година. И в най-кратки срокове тя трябва да пристъпи към работа на площадката", каза той.

Турската Tetas гарантира покупката на до 70% от произвежданата от АЕЦ ток. Част от електроенергията от АЕЦ може да се продава на енергийния пазар. Освен това, Турция също така гарантира цената на това електричество за 15 години от момента на пускането на всеки блок. Източникът на Интерфакс също така съобщи, че Русия и Турция са съгласували ценови коридор за цената на електроенергията от първата турска АЕЦ на равнище от 12.35-15.33 цента за 1 кВтч.

Първоначално Русия предлагаше на Турция да се фиксира цена на тока от бъдещата АЕЦ на ниво от 21 цента за 1 кВтч, а след това коригира своето предложение за 15.33 цента за 1 кВтч. Подписаните днес в Анкара руско-турски договори ще влязат в сила, след като бъдат ратифицирани от парламентите на двете страни, съобщи Реджеп Ердоган.

В Турция без визи

Също така бяха подписани договори за въвеждане на безвизов режим. Както съобщи Медведев, договорът предвижда отмяната на визите за всички руски граждани, които ще посещават Турция за срок до 30 дни, т.е. с цел туризъм. Медведев припомни, че през миналата година това са били 2.5 милиона души, а преди кризата около 3 милиона. "Руснаците обичат да почиват в Турция и сега за тях тази възможност ще бъда напълно безплатна", подчерта той.

Друго

Русия и Турция сключиха междуправителствен договор за създаването на смесена международна ж.п.-корабна връзка през пристанищата Кавказ и Самсун. Страните също така сключиха и редица меморандуми - за сътрудничество в областта на висшето образование, мерки за спазване на санитарните изисквания и др.

Руският президент Дмитрий Медведев и турският премиер Реджеп Ердоган приеха съвместна декларация за създаване на Съвет за сътрудничество на високо равнище.

"Съветът ще бъде ръководен орган, разработващ стратегия и основни насоки за развитие на отношенията между Русия и Турция, координиращ реализацията на важните проекти в политическото, търговско-икономическото и културно-хуманитарно сътрудничество", се казва в съвместната декларация.

В нея се отбелязва, че Съветът ще стане фундаментален елемент в развитието на двустранните отношения, а на неговите заседание ще участват членове на правителствата и на двете страни.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg