Русия с най-много преки чуждестранни инвестиции в сектора на недвижимите имоти в ЦИЕ

825
Русия с най-много преки чуждестранни инвестиции в сектора на недвижимите имоти в ЦИЕ

Русия е привлякла най-много преки чуждестранни инвестиции в сектора на недвижимите имоти сред страните от Източна Европа през първата половин година, посочи публикуван доклад на имотната агенция Knight Frank.

Голям брой инвестиционни банки, включващи имена като Morgan Stanley, Merrill Lynch, Goldman Sachs, Immoeast, Quinn Group, JER Partners и Rutley Russia, наскоро разкриха плановете си да инвестират на пазара на недвижими имоти в Москва, Санкт Петербург и другите големи руски градове.

Институционалните инвеститори са привлечени от значителния потенциал за повишение в сектора на недвижимите имоти, както и все още високата възвръщаемост на подобен род инвестиции, в сравнение с останалите части на Европа.

Доходността на инвестициите в офиси от най-висок клас А се изчислява в диапазона между 8 и 10.5% на годишна база, както и между 10 и 12% в индустриални такива.

По отношение на доходност от инвестиции в недвижими имоти, Русия е с по-високи средни приходи, в сравнение със страни като Полша, Чехия и Румъния, където доходността е в диапазона между 6 и 8%.

Силно повишение са отбелязали цените на офис-недвижимите имоти, които за първото полугодие са се повишили с 20-30%, принуждавайки руските строителни предприемачи да забавят продажбата на проекти в изчакване на по-добри цени.

Според специалистите от Knight Frank, основните проблеми на чуждестранните инвеститори на руския пазар включват липсата на достатъчен брой завършени проекти с високо качество.

Търговският сектор все още привлича най-голям обем чуждестранни инвестиции в Русия, като тенденцията през първото полугодие е продължение на тази от миналата година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg