Русия се превръща в енергийна суперсила

1247
Русия се превръща в енергийна суперсила


Правителството на Русия се отзова на молбата на четирите най-големи петролни компании в страната за предоставяне на средства за рефинансиране на дълговете им, съобщава в. "Коммерсантъ". По информация на изданието решението е било взето на заседание при вицепремиера Игор Сечин в събота.

Правителството, което наскоро прие данъчни облекчения за петролния отрасъл, оценявани на 5.5 млрд. долара, ще отпусне на "Газпром", "ЛУКОЙЛ", Роснефть и ТНК-ВР сумата от още 9 млрд. долара, с която те трябва да погасят част от задълженията си през следващите 9 месеца.

Четирите компании, добиващи 70% от петрола и 90% от газта в Русия, поискаха субсидията в писмо до премиера Владимир Путин на 24 септември, като парите бяха необходими за стратегически проекти и погасяване на задълженията им, възлизащи общо на 80 млрд. долара.

Правителството е предложило да предостави на Газпром 1 млрд. долара, въпреки че преди седмица Алексей Милер заяви, че компанията не изпитва затруднения с организацията на финансирането си.

ТНК-ВР може да разчита на 1.8 млрд. долара. а ЛУКОЙЛ — на 2 млрд.долара. Роснефть, която е най-обременена с дългове (21.4 млрд. долара), ще получи 4.2 млрд. долара.

Очаква се, че спадът на цените на петрола ще се отрази на резултатите на компаниите от последните четири месеца на годината и парите на правителството ще изиграят ролята на "въздушна възглавница" за тях.

Целта на Русия е да подкрепи стратегически предприятия, независимо че има други длъжници, нуждаещи се значително повече от средства. Преди месеци правителството въведе данъчни облекчения и намали експортните мита за петрола и петролните продукти с цел стимулиране на сектора.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg