Русия се прицели в топ 5 на световните икономики

1332
Русия се прицели в топ 5 на световните икономики

Русия към 2020 г. трябва да се нареди сред петте най-големи световни икономики, заяви руският премиер Владимир Путин, представяйки в Държавната Дума доклад за дейността на правителството, отбелязва Интерфакс.

"В предстоящото десетилетие трябва да се увеличи производителността на труда минимум 2 пъти. А в ключовите отрасли на руската икономика - 3-4 пъти.

Да се повиши дела на иновационната продукция в общия обем на производството от днешните 12% до 25-35%. По обем на БВП Русия трябва да се нареди сред петте водещи световни икономически държави", каза той.

По БВП на глава от населението Русия към 2020 трябва да достигне равнище от над 35 хиляди долара на човек. "Това е по-високо, отколкото днешните показатели на такива страни, като Франция и Италия", отбеляза Путин.

През март Росстат публикува окончателните резултати от международно сравнения на БВП на 46 страни, включително Русия, проведено от ОИСР-Евростат по данни за 2008 г. Според резултатите паритетът на покупателна способност на руската рубла е бил 14,34 рубли за 1 долар.

По обем на БВП класацията с първите десет страни /с изключение на Бразилия, Индия и Китай, които не са участвали в сравнението за 2008 г./ изглежда по следния начин: САЩ (14.3 трлн долара), Япония (4.3 трлн долара), Германия (3.1 трлн долара), Русия (2.9 трлн долара), Великобритания, (2.3 трлн долара), Франция (2.2 трлн долара), Италия (2 трлн долара), Мексико (1.6 трлн долара), Испания (1.5 трлн долара) и Южна Корея (1.3 трлн долара).

Следователно, Русия в момента заема най-вероятно шесто място по големина на БВП по ППС след САЩ, Китай, Япония, Индия и Германия.

За пръв път задачата за влизане на руската икономика към 2020 г. сред петте най-големи икономики на света е поставена от министерството на икономическото развитие през 2007 г. в концепцията за дългосрочно социално-икономическо развитие на Русия до 2020 г.

Очевидно е, че на Русия ще й бъде много трудно да изпревари първите четири страни в периода до 2020 г. По тази причина задачата се състои в това, да се превърне в най-голямата икономика в Европа /по БВП по ППС/ и да не позволи да бъде изпреварена от Бразилия.

Икономическата интеграция на Русия с Европа ще доведе до създаването на общ пазар с обем трилиони евро, а отправна точка за това би могло да стане отмяната на визити, заяви Путин. Пред Държавната Дума той предложи диалог във формата ЕС и Единно икономическо пространство за тясно технологично и икономическо сътрудничество, създаване в перспектива на зона за свободна търговия, а след това "даже на по-напреднали форми на икономическа интеграция". "

БВП на РФ през първото тримесечие на 2011 г. е нараснал с 4.4%, съобщи премиерът. Той припомни, че през 2010 икономиката е нараснала с 4%, а през 2011 се прогнозира ръст от 4.2%. "Това означава, че към началото на 2012 г. руската икономика в пълен обем трябва да компенсира загубите, предизвикани от кризата", каза премиерът.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg