Русия ще остави трансбалкански петролопровод без петрол

909
Русия ще остави трансбалкански петролопровод без петрол

Руските компании няма да успеят да запълнят със суровина петролопровода Бургас-Александрупулис, а икономическите ползи от трасето ще станат ясни едва след пуска му. Вестник „Ведомости" пише, че това се говори в писмо на президента на Транснефть Николай Токарев, изпратено още през септември на вицепремиера Игор Сечин.

Споразумението за изграждането на трансбалканския петролопровод, предвиден за пренос на 35 млн. т. суровина, заобикаляйки Босфора, бе подписано от представителите на Русия, Гърция и България през 2007 г. Тръбопроводът с дължина 280 км. трябва да свърже черноморското пристанище на Бургас с гръцкия Александрупулис на Егейско море.

Работите по полагането на тръбите трябваше да започнат в началото на 2008 г. и да приключат до есента на 2009 г., но Транснефть така и не пристъпиха към действия. Днес проектът е възпрепятстван от решението на новото правителство на България за проверка на договореността с Русия, като досега Транснефть не споменаваше за проблем със запълването на тръбата. За това ангажимент имат от Транснефть и Газпром нефть, но последното дружество е готово да заделя всяка година едва 3 млн. т. петрол за проекта.

Освен новите пречки, неясна е и оценката по строителството на петролопровода Бургас - Александрупулис. Въпросителни има и за начина на финансиране и това в какви срокове инвестицията трябва да се изплати.

Тук е редно да се спомене, че през 2009 г. Русия реши да се присъедини към проекта на петролопровода Самсун - Джейхан, чрез който Турция иска да намали натовареността през Босфора. Тръбата е конкурентна на проекта Бургас - Александрупулис. При това, както Турция, така и България, са важни партньори на Русия по проекта за газопровода Южен поток.

Президентът на Транснефть Николай Токарев увери преди време, че договореността на Русия с Турция по петролопровода Самусн-Джейхан не означава отмяна на проекта Бургас-Александрупулис. Въпреки това, руските медии разтръбиха вероятността за спиране на Бургас-Александрупулис, ако Русия реши да се включи в строителството на турската тръба.

Оператор на проекта Бургас-Александрупулис е компанията Trans-Balkan Pipeline, в която контролният пакет принадлежи на Транснефть, Роснефть и Газпром нефть.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg