Руската борса не работи в пълен обем и днес

291
Руската борса не работи в пълен обем и днес

Вчера руските финансови власти оповестиха пакет от мерки, насочени към стабилизация на финансовите пазари, докато самите те получиха неочаквана ваканция от ФСФР (Федерална служба за финансовия пазар), а играчите отидоха да си лекуват нервите. Търговия нямаше и около 10:30 часа московско време, когато обикновено започва сесията, съобщава Interfax.

В 11:00 часа се извършваха само сделки с  репо, репо с акции, репо с облигации. Търговия в пълен обем обаче няма и досега

Анализатори от РБК очакват, че все пак след откриването на търговията, политиката на Централната банка по увеличаване на ликвидността в банковия сектор ще укаже подкрепа на пазара, както това ще направи и забраната на ФСФР за маржин и открити къси позиции в акции.

Според анализатори на Interfax забраната на търговия с маржин е свързана с опасения на регулатора, че клиентите, закупили книжа по мажин позиции, ще започнат да ги продават.Сделките най-вероятно ще бъдат разрешени, когато пазарът отчете ръст.

Регулаторът обаче не уточни кога търговията може да започне отново. Според анализатори пазарът на акции няма да бъде възстановен до края на седмицата, а в първия ден на търговията все още са възможни негативни движения.

Междувременно руската държавна администрация непрекъснато успокоява, че финановият пазар в страната не прилича на американския и няма причини за паника.Въпреки това могат да бъдат изведени паралели: както в САЩ, така и в Русия в рисковата зона първи се оказаха инвестиционните банки.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg