Руската икономика не е готова за изпитания

362
Руската икономика не е готова за изпитания

Политиците и дипломатите през последните дни често повтарят, че Русия е готова за всякакъв сценарий на развитие на събитията. Само че икономиката й явно не е готова, коментира за „Ведомости“ анализатор.

През юли, анализирайки случващото се в икономиката и преди всичко юнския провал на промишлеността, можеше да се предположи, че ще бъде зле. Но действителността надхвърли всички очаквания. Тогава ситуацията можеше да бъде характеризирана като предизвикваща сериозна загриженост: висока инфлация, намаляващи темпове на ръст на инвестициите в основния капитал, забавящ се ръст на промишленото производство.

Днес не само, че се запазват предишните проблеми, но и се добавят нови много тревожни тенденции. Цените на производителите поставиха през юли поредния рекорд – 5.4% ръст за месец (такова не се е случвало за последните 10 години). Не е учудващо, че и темповете на приръст на инвестициите в основния капитал отново се понижиха – до 9.9% (преди година бяха 25%). Забави се и приръстът на промишленото производство: през юли то достигна 3.2%, в сравнение с 10.3% година по-рано.

И макар днешните показатели да са по-добри от юнските (0.9%), не се променя общата тенденция от последните месеци. Росстат все още не е обявил данните за август, но няма никакви основания да смятаме, че те ще бъдат по-добри. Руският фондов пазар се намира в дълбока дупка: в сравнение с максимума от тази година, той е загубил вече около 35%, което в цифрово изчисление представлява почти 0.5 трилиона долара.

Започна да поевтинява и руската валута: 23 рубли и малко за долар е вече минало, сега сме предали позициите до 25 рубли за долар. За момента, като че ли, ситуацията не е критична – експертите вече заговориха, че това е полезно за рублата. От по-стремителен спад ни спасяват само масираните интервенции на валутния пазар на Централната банка.

Не е учудващо, че започнаха да намаляват международните резерви на ЦБ: с над 16 милиарда долара за броени дни на август. Увеличи се чистото изтичане на капитал: по оценка на министерството на финансите, само за няколкото най-тежки дни на конфликта в Южна Осетия, то е достигнало 7-8 милиарда долара. И сега със сигурност можем да кажем, че ние няма да имаме планираните 40 милиарда долара чист приток на капитал през тази година, посочва руският експерт.

Съгласно оценката на ФБК, този показател въобще ще излезе на нула (това е след 83.2 милиарда долара чист приток на чуждестранен капитал през миналата година!). Петролът - „нашето богатство“ - също стремително поевтинява. Какви ти 140 долара и отгоре за барел! Сега той струва близо 100 долара за барел с тенденция за понижаване.

Като цяло, ситуацията може да бъде характеризирана така: всичко пропадна. Подобно положение се образува при наличието на две условия. Първо: има фундаментални фактори, забавящи развитието на икономиката или дърпащи я надолу: инфлация, спад на темпа на ръста на инвестициите и т.н. Второ – има мощни външни фактори, тикащи икономиката надолу. За последния месец те се натрупаха предостатъчно: „Мечел“, събитията около Южна Осетия и Абхазия, изявлението за оттегляне от редица споразумения със СТО. При това изводът за влиянието на тези събития върху икономиката произтича от динамиката на най-важните икономически индикатори.

Както се казва, с фактите не можеш да спориш. Когато са налице тези две условия, ситуацията започва да пропада. Ярък пример за пропадане е дефолта от август 1998 г., 10 години, от който неотдавна отбелязахме. Тогава ситуацията също бе много сложна: криза с дълга, спад на световните цени на петрола, азиатската финансова криза, правителствена смяна, започнала с оставката на Виктор Черномирдин и довела ситуацията до критична. Естествено, днес не става дума за нов дефолт. Но тя не трябва да бъде подценявана: тогава рязко паднахме – бързо се изправихме. Днешната ситуация е опасна с това, че ще излизаме от нея дълго време.

Неотдавна Росстат публикува информация публикува информация, сравнявайки Русия по най-важните икономически показатели с развитите страни през първото тримесечие на 2008 г. Тогава приръстът на БВП в Русия бе 8.5% и това е значително по-добре, отколкото при нашите колеги от Г-8. Но сравнението е абсолютно некоректно. Ако ние наистина желаем да разберем, къде се намираме, трябва да се сравняваме с Китай, Индия, Бразилия. Уви, тук сравнението няма да е в наша полза: не можем да стигнем китайския ръст от 10-11%.

Освен това, именно в края на пролетта – началото на лятото икономическата ситуация в Русия започна стремително да се влошава. И то така, че първото тримесечие на текущата година вече ни се струва „прекрасно минало“. Политиците и дипломатите през последните дни често повтарят, че ние сме готови за всякакъв сценарий на развитие на събитията със Запада. Какво пък, навярно е така. Само че икономиката явно не е готова. У нас се формирал спекулативен модел на икономика. Ние, както и преди извънредно, зависим от световната външноикономическа конюнктура за основните суровинни стоки на руския експорт.

Руската икономика е потенциално инфлационноемка, защото нивото на конкуренция в нея е явно недостатъчно, а монетарните методи вече не работят. Нивото на защитеност на правото на собственост у нас е много ниско, а чиновническият произвол е много голям. Реално това е неустойчива, потенциално слаба икономика, която не е готова за сериозни изпитания.

*Авторът на статията, която е публикувана във вестник „Ведомости“, Игор Николаев е директор на департамента за стратегически анализ, партньор във ФБК.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg