Руската икономика с ръст от 7.6% през третото тримесечие

490
Руската икономика с ръст от 7.6% през третото тримесечие

Руската икономика е отбелязала по-голям от очакванията на анализаторите ръст през изминалото трето тримесечие, посочиха изнесени през тази седмица данни.

За трите месеца, приключили в края на септември, икономиката на страната е регистрирала ръст от 7.6%, което превиши средните очаквания на анализаторите за повишение от 7%. За сравнение, през второто тримесечие икономиката на страната отбеляза повишение от 7.8%.

Данните успокоиха голяма част от инвеститорите, че кризата на ипотечните пазари в САЩ ще засегне по-сериозно икономиката на развиващата се страна.

До голяма степен за положителните резултати, постигнати през третото тримесечие, са съдействали и рекордно високите цени на петрола, на който страната е изключително богата.

Русия е най-големият в света енергиен износител, като икономиката се насочва към успешен ръст за девета поредна година.

Заплатите в Русия са се повишавали средно с 10% месечно от февруари 2006 година насам, като достигат средно ниво към октомври от 13 540 рубли, или около 552.97 долара.

Търговската индустрия, която също се развива с бурни темпове, е привлякла инвестиции в размер на 37.2 млрд. долара за деветте месеца на тази година, според данни на националния статистически институт на страната.

От руската банка - Аlfa Bank - се очаква да завишат прогнозата си за ръст на руската икономика през настоящата година до 7.6%, в сравнение с предходните им очаквания за 7.4%.

От руското подразделение на най-голямата немска банка - Deutsche Bank очакват ръстът на икономиката да е поне 7.3% през настоящата година, след повишението й от 6.7% през изминалата.

Нетните капиталови потоци в страната обаче започват да проявяват признаци на понижение, като през третото тримесечие те са намалели до 56.8 млрд. доларар в сравнение с рекордните 66.2 млрд. долара през второто.

Като основна заплаха пред по-нататъшното добро представяне на икономиката на Русия се очертава опасността от евентуално изтегляне на чуждестранните инвестиции при евентуална криза на световните финансови пазари.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg