Руската икономика с ръст от над 7.5% за първите шест месеца

435
Руската икономика с ръст от над 7.5% за първите шест месеца

Руската икономика е регистрирала ръст от над 7.5% през първата половина на настоящата година, посочиха изнесени в петък данни.

За добрия резултат са съдействали повишението на цената на петрола, както и значителните по размер чуждестранни инвестиции. За сравнение, през изминалата година руската икономика регистрира ръст от близо 7%.

Руският финансов министър Алексей Кудрин обяви през май, че държавният дълг на страната ще възлезе на 8.5% от БВП през май, което би било и най-ниското му ниво в историята на страната.

Междувременно към края на миналата седмица стана ясно, че нетните капиталови потоци в Русия са превишили 60 млрд. долара за първите пет месеца на годината, на фона на нивото им от 42 млрд. долара за цялата изминала година.

За рекордното ниво на капиталовите потоци са съдействали търговете за продажба на активи от банкрутиралата бивша най-голяма петролна компания в Русия - Юкос, както и рекордните по размер продажби на акции от руските банки Sberbank и външнотърговската Vneshtorgbank.

В същото време руските валутни резерви са се повишили до 402.2 млрд. долара към 25 май, в сравнение с нивото им от 303.7 млрд. долара на 12 януари тази година.

Рублата е поскъпнала с 2.3% срещу кошница от евро-долари за първите пет месеца на годината, на фона на значително по-голямото й повишение от 5.4% през същия период на миналата година.

За цялата година прогнозите са нетни капиталови потоци в Русия от над 70 млрд. долара.

Отново в края на седмицата Сергей Иванов, вицепремиер на Русия, обяви и плановете на страната да стане една от петте най-големи световни икономики до 2020 година, на фона на настоящото си 10-о място сред тях.

За сравнение, към момента най-големите световни икономики са САЩ, Япония, Германия, Китай, и Великобритания. Китайската икономика измести през изминалата година Великобритания от четвъртата позиция сред най-големите световни икономики.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg