Руската икономика се е свила с рекордните 7.9% през 2009 г.

461
Руската икономика се е свила с рекордните 7.9% през 2009 г.

Икономиката на Русия отчита рекордно свиване през 2009 г., информира Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт на страната е паднал със 7.9% през 2009 г., след като е нараснал с 5.6% в предходната година, показаха днес официалните предварителни данни. Очакванията бяха за понижение от 8.5%, според проучване на Bloomberg сред икономисти.

Президентът Дмитри Медведев нарече 2009 г. "най-тежката година" от дефолта на Русия през 1998 г. Банките оттеглиха кредитирането си и компаниите бяха принудени да преструктурират задълженията си, докато в същото време, 12-те поредни месеца на свиване на промишленото производство намали печалбите им.

Резкият спад в цената на петрола от сорта Урал, който е основната износна стока на страната, до 32 долара за барел през декември 2008 г. в сравнение със 143 долара за барел през юли, сложи край на продължилия десетилетие икономически ръст.

В същото време, ръстът в цената на петрола, в размер на 83%, през миналата година помогна на икономиката да тръгне към възстановяване.

Разходите на домакинствата са се свили с 8.1% миналата година. Нетният износ нараства с 58% през 2009 г., докато фиксираните капиталови инвестиции падат с 18.2%. Русия все още не е публикувала официалните данни за БВП за четвъртото тримесечие на 2009 г.

БВП на Русия се сви с рекордните 10.9% през второто тримесечие. Свиването намаля до 8.9% през третото тримесечие, но страната продължи да изостава от останалите развиващи се държави. БВП на Бразилия пада с 1.2% през третото тримесечие, БВП на Китай отчита ръст от 10.7% през четвъртото тримесечие, а Индия записва 7.9% икономически ръст през третото тримесечие.

Икономиката на Русия ще нарасне с около 3.1% през тази година и може бързо да се върне по пътя на растежа от 5-6%, прогнозира правителството на 30 декември.

След като Централната банка на страната намали лихвите си в 10 случая от април насам, кредитирането може да се увеличи с 20% през тази година, в сравнение с 0.2% през 2009 г., което би помогнало на икономиката да нарасне с 5% през тази година, заяви по-рано този месец първият заместник-председател на централната банка Алексей Улюкаев. В същото време възстановяването крие рискове от спекулативни притоци на капитали, което да създаде волатилност при рублата и от своя страна да доведе до прегряване, предупреди той.

Има вероятност и от инфлационни рискове през втората половина на годината и централната банка може би ще трябва да вдигне лихвите, според Улюкаев.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg