Руските компании започнаха съкращения на персонал

377
Руските компании започнаха съкращения на персонал

Руските компании, затягащи финансовата си политика, започнаха съкращения на персонал, пише ПРАЙМ-ТАСС.

Първите пострадали от новата тенденция за намаляване на разходите ще бъдат топ-мениджърите- бюрата по труда отчитат спад на търсенето на ръководни кадри. Вълната от фалити, която експертите предричат на руската икономика, ще засегне основно финансови и инвестиционни компании и ще се отрази върху строителните предприемачи, работещи на базата на евтини кредити.

Редица руски банки започнаха кампания за съкращаване броя на сътрудниците си в отделите за кредитиране на дребно, като същевременно прекратиха и отпускането на ипотечни кредити.
Така "Хоум Кредит энд Финанс Банк" (ХКФ-банк) обяви намерението си за намаляване на служителите с 20%, или 600 души, заради закриване на дейността по отпускане на ипотечни кредити и кредити за покупка на автомобили.
Цялото ръководство на УК "Метрополь" пък излиза в оставка от 1 ноември заради "кризисната ситуация на финансовите пазари и промяната на стратегията за развитие на компанията".
Друг засегнат сектор ще бъде металургията. Според експертите намаляването на търсенето на метали на световните пазари ще доведе до намаляване на производството с 30%, което неминуемо ще се отрази и на кадровата политика на компаниите.

Спадът за цените на петрола пък ще доведе до промяна на "меката политика на стимулиране на сектора", провеждана от правителството на Русия, към пряко субсидиране. Петролните гиганти "Газпром", "ЛУКОЙЛ", "Роснефть" и ТНК-ВР вече поискаха отпускането на кредит от държавата за погасяване на задълженията им в чужбина.

Сериозни съкращения се очакват и в агенциите за недвижими имоти, като очакваното намаление е около 40% от сътрудниците.

Автомобилният сектор в Русия все още не е засегнат от световната криза, но и той се подготвя за евентуални промени."КАМАЗ" не изключва съкращаване на 10% от заетите в в заводите на компанията, а "БазЭл" спря от началото на месеца набирането на нови работници.

Компанията за набиране на персонал HeadHunter отчете, че броят на обявените свободните работни места в Москва и Петербург е намалял съответно с 1.57% и 1.92%, най-вече в областта на висшия мениджмънт, счетоводството, банковото дело, управлението на персонал, администрацията.

Околко 20% обаче е скочило търсенето на специалисти в областта на финансовия мониторинг, кредитните рискове и офшорните сделки.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg