Руските свръхбогаташи наливат пари в изкуството

775
Руските свръхбогаташи наливат пари в изкуството

След като си накупиха луксозни апартаменти, вили и яхти и осигуриха бъдещето си, руските свръхбогаташи откриха ново място, където да влагат своите, както изглежда, неограничени средства - руското изкуство.

Творбите на руското изкуство, което десетилетия наред се отъждествяваше или с традиционната иконопис, или със строгия социалистически реализъм, днес се разграбват от елита, натрупал състояние по време на постсъветския бум.

Да хвърлиш няколко милиона долара за една руска картина може да е патриотичен жест или хитър инвестиционен ход, но според търговците на произведения на изкуството не може да се отрече ентусиазма, с който руснаците са се хвърлили в света на изкуството.

Търгът за руско изкуство на "Сотби"-Ню Йорк през април надмина очакванията и счупи няколко рекорда с общи продажби на стойност почти 51 млн долара.

Осъзнавайки все по-силното присъствие на руснаци на пазара, този месец "Сотби" откри свои офис в Москва.

"От края на 90-те години се наблюдава промяна на този пазар и със сигурност важна роля в това играе икономиката. Непрекъснато се появява нов интерес и нови колекционери в Русия", Соня Бекерман, директор на отдела за руско изкуство към аукционната къща "Сотби" в Ню Йорк.

Колежката на Бекерман от лондонския офис на "Сотби" - Джо Викъри, е съгласна с нея.

"Допреди пет години различни хора движеха пазара. Повечето бяха емигранти или хора със семейни корени в Русия. Тези клиенти живееха предимно на Запад", уточни тя.

Сега на руските колекционери се падат около 80 процента от продажбите на руско изкуство в Лондон. Най-големият изобщо в историята на "Сотби" търг на руско изкуство в Лондон ще се състои на 12 юни и се очаква да събере около 40 млн долара.

Независимо че любовта на руските колекционери към родното изкуство обхваща повечето периоди и стилове, големите пари си остават в произведенията отпреди Втората световна война.

Така масленото платно на Михаил Нестеров "Видение на Св. Сергий като дете" от 1922 г. стана най-скъпо продадената творба на търга на "Сотби" в Ню Йорк през април - с 4.3 млн. долара.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg