Руският финансов пазар пред криза с ликвидността

525
Руският финансов пазар пред криза с ликвидността

Макар че през юли притокът на капитали в Русия продължи и по оценки на експертите възлиза 10 млрд. долара, през август се очаква влошаване на ситуацията, свързано със събитията в Южна Осетия, съобщава РИА Новости.

"Неизвестно е колко голям ще бъде отливът. Можем само да предполагаме, че ще има", е казал за агенцията източник от правителството, пожелал анонимност.

Анализаторът на Банка Москва Кирил Тремасов смята, че военният конфликт в Южна Осетия ще повлече бягство на спекулативния капитал от фондовия пазар и не може да се очакват преки инвестиции в района на южната граница на Русия.

"Но картината за преки инвестиции у нас се очертава благоприятна. Възможно е те да достигнат 60 млрд. долара през тази година", смята той.

По отношение на портфейлните инвестиции Тремасов се надява отливът на инвеститори, наблюдаван през последните дни, да се смени с ръст на търсенето на акции.
Вицепремиерът и министър на финансите Алексей Кудрин прогнозира в началото на август, че портфейлните инвестиции в Русия ще намалеят, но въпреки това може да се запази прогнозата, че през 2008 г. притокът на капитали ше остане на нивото от 2006 г. (около 42 млрд. долара).

Това мнение обаче не се споделя от повечето финансови специалисти.

"Прогнозирам силно влошаване на ситуацията през август. Всичко зависи от това колко бързо ще бъде разрешен конфликтът в Южна Осетия. Но колкото и бързо да стане това, ще трябват месеци за връщане на капитала", заяви анализаторът на "Атон" Вячеслав Бунков.

Според него големият приток на капитали през юли беше свързан с това, че компаниите са започнали да връщат в Русия ошфорни пари, необходими за големите данъчни плащания. "Реалният приток е близък до нулата", смята Бунков.

Негативният тренд може да се прехвърли и върху преките инвестиции, заявява той, имайки предвид корпоративния конфликт в ТНК-ВР и скандала в "Мечел".

Неговото мнение беше допълнено и от анализатора на "Велес-Капитал" Иван Манаенков, който смята, че ще възникнат проблеми с ликвидността на руския финансов пазар.
"Изтеглят се много големи суми. През миналата седмица започна да се усеща проблем с ликвидността", каза той.

В петък търсенето на репо-финансиране достигна 127 млрд. рубли, а в понеделник- 240 млрд.

За да избегне влошаване на ситуацията с ликвидността, Министерството на финансите увеличи обема на предлаганите временно свободни средства с 10 млрд. рули до до 300 млрд.На аукциона, който ще се проведе днес, се очаква да стане ясно какво е реалното търсене на пари.

По данни на Банката на Русия през първата половина на 2008 г. чистият приток на капитали в страната възлиза на 12.3 млрл. долара, като през първото тримесечие беше фиксиран отлив на капитали в размер на 23.4 млрд. долара, а през второто- приток на 35.7 млрд.

Притокът на капитали за миналата година възлиза на 68.7 млрд. долара.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg