Руският капиталов пазар: Да влезем смело или да изчакаме?

402
Руският капиталов пазар: Да влезем смело или да изчакаме?

Руският капиталов пазар, който се развиваше перфектно през 2006 г., като че ли навлиза в сериозна корекция през първите месеци на настоящата година, повлияна от несигурността около президентските избори в страната, пренасищането с първични публични предлагания и прекалената изложеност към енергийния сектор, пише Money.bg.

Все пак това може да е най-подходящото време за покупка на акции от руски компании, коментират анализаторите. Икономиката продължава да поддържа стабилен темп на растеж, а оценката на много от акциите показва тяхната подцененост, но ако решите да навлезете на този пазар, не се надявайте на бързи ралита, подобни на миналогодишните.

Все повече хора осъзнават, че в Русия могат да се правят ужасно добри пари, но инвеститорите са съветвани да внимават къде влагат парите си в периода преди и около президентските избори. В момента руският пазар се представя под потенциала си за растеж, но това все още не притеснява икономистите, които го отдават на сезонни фактори. Според много от тях, ако по време на изборите не станат някакви изненади, след тях всичко ще си дойде на мястото и понижението на индексите ще бъде бързо покрито.

Руският основен индекс RTS (РТС) се е понижил с 2% от началото на годината, което е стряскащо на фона на миналогодишното рали оставило след себе си ръст на индекса от 71%. Интересно е явлението, че слабото представяне на руския пазар по никакъв начин не повлия на борсите на другите големи развиващи се страни като Китай и Бразилия, където индексите са в стръмен възход.

Според британски анализатори моментната корекция на руския пазар е отлична възможност за навлизане на нови инвеститори, въпреки че подобно развитие можем да очакваме чак есента, когато политическата картина ще бъде малко по-спокойна и предвидима. В момента руската икономика се развива отлично, корпоративните печалби растат с постоянен темп, което рефлектира позитивно на акциите им.

Големият положителен търговски баланс заедно със силните входящи капиталови потоци, подкрепиха руската рубла през последната година. Най-накрая, един по-балансиран бюджет беше приет в страната, а добрият ръст на заплатите, засилват позитивното влияние върху вътрешното търсене.

„Русия все още трябва да се конкурира за парите на инвеститорите с други високодоходни пазари, а това някак си май не се разбира от корпоративния сектор в страната", коментира мениджър на хедж-фонд, който има инвестиционен интерес в Русия. „Забелязва се прекалено голямо въздействие на държавните органи върху пазара, което не се харесва на инвеститорите. Всеки ден ставаме свидетели на нови и нови решения от Кремъл, към които непрекъснато трябва да се приспособяваме. С наближаването на изборите в Русия (9 март, 2008 г.), политическата несигурност ще става все по-осезаем фактор, тъй като световната общност е на мнение, че те няма да минат спокойно и едва ли ще са напълно демократични", продължава той.

Страната продължава да разчита почти изцяло на енергийния си сектор, а има голямо вероятност цените на горивата да консолидират около сегашните нива и да не се покачват повече. Колкото до новите първични публични предлагания, ако мениджмънтът на компанията издател смята, че тяхното е печелившо и си заслужава, обикновено запазва голяма част от емисията акции за себе си.

Входящите капиталови потоци са нараснали до $40 млрд. от началото на годината като резултат от продажбата на активи на енергийния гигант Юкос и редица първични публични предлагания, включително и това на втората по големина руска банка Внешторгбанк (ВТБ).

Поне 12 руски компании листваха свои акции на московската и други чуждестранни борси, като така събраха над $15.6 млрд. капитал. С допълнителните издадени акции на банката Сбербанк, която е и най-голямата руска банка, числото се покачва до $24.4 млрд.

Най-малко още поне 15 компании се очаква са се листнат на борсата до края на годината, което ще донесе още поне $15.9 млрд. свежи капитали, коментират чуждите анализатори. С лимитираните възможности, които имат чуждите инвеститори в руската икономика, тези IPO-та дават отличен шанс за инвестиране на капитал в търсене на висока доходност.

Не само акциите са добър източник на високи доходи в Русия, но и корпоративните облигации допринасят все повече за нарастването на инвеститорския интерес към руския пазар. Облигациите обаче са по-уязвими от политическия риск, а той както вече споменахме не е никак за пренебрегване с приближаването на президентските избори.

Да не забравяме и скандала от края на миналата година, когато редица частни предприятия с чуждо участие в енергийния сектор, попаднаха под контрола на държавни компании като Газпром и Роснефт. Това е риск, който няма как да не се вземе в предвид при следващи инвестиционни начинания в Русия, коментират от Money.bg.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...